
Boşanma nedeni olarak öne sürülen olayların ispatında tanık beyanları en önemli delillerden birdir. Bu nedenle boşanma davasında tanıkların dinlenmesiyle ilgili bilinmesi gereken bir çok önemli nokta vardır. Yazımızda öncelikle tanık listesinin ne zaman sunulacağı, anne ve babanın tanıklığının geçerli olup olmadığı, boşanma davasında bildirilen tanıkların daha sonra değiştirilmesinin mümkün olup olmadığı hakkında bilgi vereceğiz. Daha sonra ise Boşanma Davasında Tanıklar Ne Zaman Dinlenir? Sorusunu ayrıntılı olarak açıklamaya çalışacağız. Ayrıca mahkeme tarafından şahitler neler sorulabileceğini ve şahitler dinlendikten sonra ne olacağı hakkında ayrıntılı bilgiler vermeyi hedefliyoruz. Boşanma davasının önemli kısımlarından birini oluşturan tanıkların dinlenmesi hakkında yeterli bilgiye sahip olunması boşanma sürecinde büyük öneme sahiptir.
Boşanma Davasında Tanıklar Ne Zaman Dinlenir?
Boşanma davasında tanık delili boşanma davasında en önemli kısımlardan birini oluşturur. Boşanma Davasında Tanıklar Ne Zaman Dinlenir? sorusu, bu bağlamda oldukça önemli bir konudur.Öncelikle boşanma davasında tanıkların dinlenmesi için tarafların dilekçelerindeki hukuki deliller kısmında tanık deliline dayandıklarını mutlaka belirtmeleri gereklidir. Bu nedenle boşanma davasında dilekçeler aşaması hem boşanma nedenlerinin ortaya koyulması hem de bunları hangi delillerle ispat edileceğinin belirtilmesi açısından büyük öneme sahiptir. Taraflar dilekçelerinde tanık deliline yer vermediklerinde sonradan tanık dinletmeleri mümkün değildir.
Taraflar boşanma davasında tanık deliline yer verdiklerinde dilekçeler aşaması dediğimiz tarafların karşılıklı olarak dilekçelerini sundukları aşama tamamlandığında mahkeme ilk duruşma olan ön inceleme duruşması günü verecektir. Taraflar tanıklarını dilekçelerinde belirtebilecekleri gibi ön inceleme duruşmasında tanıklarını sunmak için süre de isteyebilirler. Mahkeme tanık listesinin süresinde ve usule uygun şekilde sunulması durumunda önce davacı tanıklarını daha sonra ise davalı tanıklarını dinler. İlk duruşma olan ön inceleme duruşmasından sonraki ilk duruşmada davacı tanıkları dinlenecektir. Bu nedenle davacı tanıklarını duruşma gün ve saatini bildirir tebligat çıkarılır. Daha sonra ise davalı tanıkları aynı şekilde dinlenir.
Boşanma davasında şahitlerin şehir dışında olması durumunda sürecin nasıl ilerleyeceği de merak edilen konulardan bir diğeridir. Boşanma davasının açıldığı yer mahkemesinde başka yerde yaşayan tanıklar bulundukları ilde tanıklık yapabileceklerdir. Bu durumunda boşanma davasının görüldüğü mahkeme şehir dışından yaşayan tanıklar için talimat yazarak bulundukları şehirdeki mahkemede dinlenmesini talep eder. Talimat mahkemesi tanıklara duruşma yeri, günü ve saatini bildiren tebligat gönderir. Burada dikkat çekmemiz gereken önemli bir nokta bulunmaktadır. Talimatla tanık dinlenmesi sürecinde mutlaka talimat mahkemesine tanıkların boşanmada önce sürülen hangi olaylara ilişkin tanıklık yapacağının bildirilmesi gerekir. Aksi halde tanıklar ve mahkeme boşanmaya gerekçe sunulan hangi olaylarla ilgili tanıklık yapılacağı hususunda kafa karışıklığı yaşamaktadır.
Boşanma Davasında Tanık Dinlendikten Sonra Ne Olur?
Boşanma davasında tanıkların dinlenmesi, dava sürecinin önemli bir aşamasıdır. Tanıkların mahkemede ifadesinin alınmasının ardından, sürecin devam etmesi açısından belirli adımlar izlenir. Öncelikle duruşmada hakim tanıklar dinlendikten sonra taraflara ve davayı avukatla takip etmeleri durumunda avukatlarına tanık beyanlarına karşı beyanlarının bulunup bulunmadığını sorar. Burada sözlü olarak tanıkların beyanlarına karşı savunma yapılabilir. Ancak tanık beyanlarına karşı yazılı olarak beyan sunma hakkınız da bulunmaktadır. Duruşma sırasında sözlü olarak beyan sunmak yerine tüm tanıkların ifadeleri alındıktan sonra bunları ayrıntılı okuyup inceledikten sonra yazılı olarak beyan vermeniz daha menfaatinize olacaktır. Bu sayede duruşmada unutma ihtimalinizin bulunduğu hususlara ilişkin daha ayrıntılı karşı savunmalar yapabilirsiniz.
Tarafların sunduğu tüm tanıklar dinlendikten sonra dosyada eksik bir husus kalmadıysa mahkeme dilekçelerde sunulan olayları, delilleri, tanık ifadelerini gibi pek çok faktörü göz önünde bulundurarak boşanma kararı verecektir. Tanık ifadeleri mahkeme kararının alınmasında kritik bir rol oynar. Boşanma Davasında Tanıklar Ne Zaman Dinlenir? sorusunun özeti olarak, tanık dinleme süreci sonrasında mahkemede ortaya çıkan bilgiler, dava sürecinin şekillenmesine katkı sağlar.
Çekişmeli Boşanma Davasında Taraf Dinlenir mi?
Çekişmeli boşanma davaları, anlaşmazlıkların ve taraflar arasındaki uyuşmazlıkların sıklıkla ön plana çıktığı süreçlerdir. Çekişmeli boşanma davası yazılı yargılama usulüne tabidir. Bu nedenle tarafların boşanma gerekçelerini, savunmalarını ve delillerini dilekçeler aşmasında sunması gerekmektedir. Hakim dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra duruşma günü vererek delilleri ve talepleri değerlendirmeye başlar. Dava sürecinde tarafların da dinlenmesi hukuken mümkündür. Özellikle, mahkeme sürecinde her iki tarafın da kendi bakış açılarını, iddialarını ve delillerini sunabilmesi adına dinlenmeleri büyük önem taşır.
Tarafların Dinlenmesi Süreci
Hakim dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra ilk duruşma olan ön inceleme duruşmasında taraflara ilk olarak sulh olma durumlarının olup olmadığını sorar. Taraflar sulh olma ihtimallerinin bulunmadığını söylediklerinde hakim her iki tarafın da boşanma davasındaki taleplerini sorarak net şekilde ortaya koyar. Bundan sonraki duruşmada tanıklar dinlenirken tanığa boşanmaya konu olan olaylarla ilgili neler bildiğini sorar. Tanıklar dinlendikten sonra taraflara tanığa sorularının bulunup bulunmadığını sorar. Tarafların dinlenmesi, mahkemenin dava hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olur. Dolayısıyla, Boşanma Davasında Tanıklar Ne Zaman Dinlenir? sorusu kadar, tarafların veya tanıkların ne zaman dinleneceği de önemlidir.
Neden Taraflar Dinlenir?
Tarafların dinlenmesi, yargılama sürecinin adaletli bir şekilde yürütülmesi adına kritik bir aşamadır. Bu durum, yalnızca kanıtların sunulması açısından değil, aynı zamanda karşılıklı iddiaların desteklenmesi açısından da önemlidir. Çekişmeli boşanma davalarında, tarafların dinlenmesi sayesinde mahkeme, olayların detaylarını daha iyi anlayabilir.
Boşanma Davası Tanık Listesi Ne Zaman Verilir?
Boşanma davasında tanık listesi, davanın ilerleyişinde kritik bir rol oynamaktadır. Boşanma davalarında tanık listesi, sürecin önemli bir parçasını oluşturur ve bu liste, mahkeme süresi boyunca delil niteliği taşır. Boşanma Davasında Tanıklar Ne Zaman Dinlenir? sorusunu yanıtlamadan önce, tanık listelerinin ne zaman verileceğine dair bazı temel bilgileri belirtmek gerekir. Tanıkların sunacağı bilgilerin mahkeme kararında etkili olabilmesi için, bu listenin verilme süresi oldukça önemlidir.
Boşanma davasında tanık listesi davanın başlangıcında dava dilekçesi hazırlanırken sunulabileceği gibi dilekçeler aşaması tamamlanıp ilk duruşma günü olan ön inceleme duruşmasında da tanıkların sunulması için hakimden süre talep edilebilir. Bu durumda duruşmada hakim tanıkların bildirilmesi için süre isteyen tarafa iki haftalık süre verir. Bu durumda iki haftalık kesin süre içerisinde tanıkların adı soyadı ve adreslerinin bildirilmesi gerekmektedir. Tanık listesinin dikkatli şekilde hazırlanması, süresinde mahkemeye sunulması, tanıkların evlilik birliğindeki olayları bizzat gören veya duyan kişilerden seçilmesi büyük öneme sahiptir. Tanık listesi mahkemeye sunulduktan sonra ikinci tanık listesi verilemez.
Boşanma Davalarında Tanıklara Ne Sorulur?
Boşanma davalarında tanıklar, mahkemeye sunulan deliller arasında önemli bir yere sahiptir. Boşanma Davasında Tanıklar Ne Zaman Dinlenir? sorusunu yanıtlamanın yanı sıra, tanıklara hangi soruların yöneltileceğini de bilmek gerekir. Tanıkların ifade vereceği süreçte, mahkeme huzurunda doğru ve açık bir şekilde bilgi vermeleri büyük önem taşır. Bu noktada öncelikle hakim tanığa tarafların evliliğinde boşanmaya ilişkin hangi konularla ilgili bilgisi olduğunu sorar. Tanığın bu olaylarla ilgili somut ve görgüye dayalı tanıklığının bulunması önemlidir. Aktarıma dayalı yani kendisini tanık olarak gösteren tarafın aktardığı olaylara ilişkin ifade vermesi durumunda tanıklığına itibar edilmeyecektir.
Tanık evlilik birliğinde şahit olduğu olaylara ilişkin bilgi verdikten sonra hakim yeterli görmezse tarafların dilekçelerinde sunduğu boşanmaya gerekçe olarak gösterilen olaylarla ilgili bilgisinin bulunup bulunmadığı sorabilir. Hakim dava ve cevap dilekçesinde boşanmaya gerekçe olan olaylar hakkında tanığın görgüye dayalı bilgilerini somut şekilde ortaya koymasını ister. Hakim tanıklara soru sorabileceği gibi tarafların veya tarafları temsil eden avukatlarının da tanığa soru sorma hakkı bulunmaktadır. Hakim tanığın beyanlarını aldıktan sonra önce davacı tarafa daha sonra davalı tarafa tanığa sorularının bulunup bulunmadığını sorar. Bu aşamada tarafların ve avukatlarının tanığa soru sorma hakları bulunmaktadır.
- Evlilik Sürecine Dair Bilgi: Tanıklara, boşanma davasına konu olan çiftin evlilikleri boyunca geçirdiği önemli olaylar, sorunlar ya da ilişkinin genel durumu hakkında sorular yöneltilebilir. Örneğin, tanıkların nasıl bir ilişki gözlemledikleri, taraflar arasında kavga ya da hakaret gibi durumlara şahit olup olmadıkları, ayrılma nedenleri hakkında bilgi vermeleri istenebilir.
- Tarafların Karakteri ve Davranışları: Tanıklar, tarafların genel karakterleri, toplumsal ilişkileri ve davranış biçimleri hususunda değerlendirme yaparak, mahkemeye bu konularda bilgiler sunabilirler. Burada önemli tarafların tutum ve davranışlarının boşanma sürecini nasıl etkilediğini mahkemeye aktarabilmektedir.
- Çocukların Durumu: Eğer davada çocuklara dair bir husus söz konusu ise, tanıklara çocukların ebeveynleriyle olan ilişkileri, bakım süreçleri ve psikolojik durumu gibi konularda sorular yöneltilebilir.
Tanık ifadeleri, mahkemenin alacağı kararlara doğrudan etki edebilir. Bu nedenle, tanıkların doğru ve tutarlı bir şekilde ifade vermeleri, davanın seyrini önemli ölçüde değiştirebilir. Dolayısıyla, tanıklara yöneltilen soruların içeriği ve mahiyetinin iyi belirlenmesi gerekir.
İlgili Makale: Boşanma Davasında Şahitlere Ne Sorulur?
Boşanma Davasında Bildirilen Tanıkları Değiştirmek Mümkün müdür?
Boşanma davasında tanık listesi sunulduktan sonra tanıkların değiştirilip değiştirilemeyeceği hakkında yanlış bilinen pek çok bilgi bulunmaktadır. Bu durum tarafların boşanma davasında hak kaybına uğramalarına neden olmaktadır. Uygulamada en sık boşanma davasında tanık listesi verildikten sonra bazen taraflar boşanmaya neden olaylarla ilgili daha iyi tanıklık yapabilecek kişilerin bulunduğu akıllarına gelmekte ya da tanık olarak bildirilen kişiler karşı taraftan çekinip vazgeçmeleri durumuyla karşılaşıyoruz. Bu noktada boşanma davasında bildirilen tanıkların değştirilmesinin mümkün olup olmadığı gündeme gelmektedir.
Boşanma davasında tanık listesi verildikten sonra ikinci tanık listesi verilemez. Tanıklar değiştirilerek İkinci tanık listesi sunulup tanıklar dinlenmiş olsa bile beyanlarına itibar edilemez. Bu nedenle tanık listesinin sunulması sırasında dikkatli olunmalı tanıklar sunulurken aceleci davranılmamalıdır. Sonuç olarak boşanma davasında tanık listesi sunulduktan sonra bu tanıkların değiştirilmesi ya da yeni tanıklar sunulması mümkün değildir.
Boşanma davasında bildirilen tanığın fiili imkansızlık nedeniyle dinlenmemesi durumunda ise onun yerine tanık gösterilmesi mümkündür. Ancak bu durum belirli durumlarla sınırlıdır. Kural olarak ikame tanık gösterilemez. İstina durumlarda tanığın ölmesi, bitkisel hayata girmesi, tanık hakkında gaiplik oluşması durumunda ikame tanık gösterilebilir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 03.12.2013 tarih 2012/20674 esas 2013/28374 sayılı kararı
‘’Taraflar arasındaki “boşanma” ve “karşı boşanma” davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı-karşı davalı (koca) tarafından kadının karşı davası, kusur belirlemesi, tazminat miktarları ve müşterek konutun tahsisi ile ilgili karar verilmemesi yönünden; davalı-karşı davacı (kadın) tarafından ise kocanın davası, kusur belirlemesi, tazminatlar ve yoksulluk nafakası yönünden temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 03.12.2013 günü duruşmalı temyiz eden davalı karşı davacı N.I.. vekili Av. H. K.. ve karşı taraf temyiz eden davacı karşı davalı A. I.. vekili Av. E. A.. geldiler. Gelenlerin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Davalı-karşı davacı kadının, 25.01.2011 tarihli delil listesinde bildirdiği tanığı M. Y..13.10.2010 tarihli oturumda duruşma salonunda bulunduğundan bahisle dinlenmemiştir. Anılan oturumda tanığın dinlenmesine engel teşkil edecek herhangi bir işlem yapılmamıştır. Ayrıca davalı-karşı davacı tanığı Ş.Y..03.10.2011 tarihinde vefat etmiştir. Fiili imkansızlık nedeniyle dinlenilmesi imkanı bulunmayan bu tanık yerine bildirilen N. Ç..’nin dinlenmesi talebide mahkemece reddedilmiştir. Mahkemece dinlenmesi için engel bulunmayan tanık M. Y.. ile ölen tanığın yerine gösterilen N. Ç..dinlenmeden eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.’’ şeklinde karar verilmiştir.
Hakim Kendiliğinden Tanık Dinleyebilir Mi?
Boşanma davalarında tanık ifadeleri boşanma sürecinin tüm seyrini değiştirebilmektedir. Ancak boşanma davasında tanıkların dinlenmesi için tarafların dilekçelerindeki hukuki deliller kısmında tanık deliline dayandıklarını mutlaka belirtmeleri gereklidir. Taraflar dilekçelerinde tanık deliline yer vermediklerinde sonradan tanık dinletmeleri mümkün değildir. Bu nedenle tarafların tanık deliline dayanmamaları durumunda hakim kendiliğinden tanık dinleyemez.
Bunun yanı sıra, mahkeme, taraflardan birinin talebi üzerine boşanma davasında tanık dinletme işlemini gerçekleştirmekten kaçınamaz. HMK 241.madde de ‘’Mahkeme, gösterilen tanıklardan bir kısmının tanıklığı ile ispat edilmek istenen husus hakkında yeter derecede bilgi edindiği takdirde, geri kalanların dinlenilmemesine karar verebilir.’’ şeklinde düzenleme bulunmaktadır. Hakim bu konudaki takdir yetkisini ancak tanıklardan bir kısmının dinlenmesinin ispat edilmek istenen husus hakkında yeterli bilgi verilerek aydınlatıldığı durumda kullanılabilir. Aksi Halde mahkeme tanığı dinlemekten kaçınamaz.
Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 23.05.2016 tarih 2015/18075 esas 2016/10062 sayılı kararında
‘’Davalı kadın delil olarak tanık ve otel kamera kaydına dayanmıştır.
Davalının gösterdiği tanıklardan sadece biri dinlenmiş diğer tanıkların dinlenmesinden vazgeçilmediği halde tanıkların dinlenmemesi usul ve yasaya aykırıdır. Gösterilen tanıklardan bir kısmının tanıklığı ile ispat edilmek istenilen husus hakkında yeter derecede bilgi edinildiği takdirde, geri kalanların dinlenmemesine karar verilebilir (HMK m. 241). Buna göre, davalının tanıklarının dinlenmemesi için, dinlenen tanıklarla ispat edilmek istenen hususun yeter derecede aydınlanmış olması gerekir. Böyle değilse bu hükme dayanılarak mahkeme tanığı dinlemekten kaçınamaz. Ayrıca davalının delil olarak bildirdiği kamera kayıtları da getirtilmemiştir. Davacı, dava dilekçesinde davalının zina yaptığını iddia ettiğine ve davalı da tanıklarını, kamera kayıtlarını bu vakıanın gerçekleşmediğini ispat için gösterdiğine göre, yasal sebep olmaksızın gösterdiği tanıklar dinlenmeden ve kamera kayıtları getirtilmeden eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.’’
Boşanma Davasında Kaç Tanık Dinlenir?
Boşanma davası sürecinde boşanmaya gerekçe sunulan olayların ispatlanmasında tanık delili en önemli ispat araçlarının başında gelmektedir. Boşanma Davasında Tanıklar Ne Zaman Dinlenir sorusunun yanında boşanma davasında kaç tanık dinletilebileceği merak edilen konulardan bir diğeridir. Boşanma davasında bildirilen tanık sayısı hakkında net bir sayı vermek mümkün değildir. Bildirilen tanık sayısı hakkın kötüye kullanılması niteliğinde değilse ve yargılamayı uzatma amacı taşımıyorsa sınırlanamaz ve mahkeme tanık sayısını belirlenemez. Hakim, hangi tanığın hangi vakıanın ispatı için dinletilmek istendiğini ilgili taraftan sorarak vakıa dinlenen bir kısım tanıkların anlatımı ile ispatlanmışsa, geri kalan tanıkların dinlenilmemesine karar verebilir.
Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 31.05.2016 tarihli 2015/17911 esas 2016/10760 sayılı kararı
‘’Davacı tarafından bildirilen diğer tanıklar dinlenmiş ancak tanık … ve …’nın dinlenilmediği görülmüştür. Davacı bu tanıkların dinlenilmesinden açıkça vazgeçmemiştir. Delil çekişmeli vakıalar ve bu vakıaların ispatı için gösterilir (6100 sayılı.HMK m. 187/1). Çekişmeli vakıanın ispatı için tanık bildiren tarafın tanık sayısı hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olmadığı sürece sınırlanamaz ve hakim tanık sayısını belirleyemez. Aksi tutum adil yargılanma ve savunma hakkının kısıtlanmasına yol açar.
Ancak, hakim, hangi tanığın hangi vakıanın ispatı için dinletilmek istendiğini ilgili taraftan sorarak (HMK m. 240/2): vakıa dinlenen bir kısım tanıkların anlatımı ile ispatlanmışsa, geri kalan tanıkların dinlenilmemesine karar verebilir (HMK m. 241). Buna göre, davacının diğer tanıklarının dinlenmemesi için, dinlenen tanıklarla ispat edilmek istenen hususun yeter derecede aydınlığa kavuşmuş olması gerekir. Böyle değilse bu hükme dayanılarak mahkeme tanığı dinlemekten kaçınamaz. Davacı tanıkları … ve …’yi dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaları ispat için gösterdiğine ve dinlenen tanıkları ile bu vakıalar tam olarak ispat edemediğine göre, yasal sebep olmaksızın gösterdiği tanıklar dinlenmeden eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.’’ şeklinde karar verilmiştir.
Boşanma Davalarında Tanık Adresinde Bulunamazsa Ne Olur?
Boşanma davası sürecinde tanıkların dinlenmesi, davanın seyrini etkileyen önemli bir faktördür. Ancak, Boşanma Davasında Tanıklar Ne Zaman Dinlenir? sorusuyla birlikte, tanıkların ifadesi için mahkemeye gelme sürecine ilişkin bilgi sahibi olunması da önemlidir. Taraflar tarafında süresinde ve usulüne uygun şekilde tanık listesi sunulduğunda mahkeme tanıklara davetiye çıkararak duruşma yeri, günü ve saatini bildirir. Mahkeme tarafından çıkarılan tebligat tanığın adreste bulunamaması nedeniyle geri dönmüşse mahkeme bu kişiyi tanık olarak gösteren tarafa doğru adresin bildirilmesi için kesin süre verir. Yeni verilen adresin doğru olmaması durumunda ise bu tanığın dinlenilmesinden vazgeçilmiş sayılır. HMK 240. Madde
(1) Davada taraf olmayan kişiler tanık olarak gösterilebilir.
(2) Tanık gösteren taraf, tanık dinletmek istediği vakıayı ve dinlenilmesi istenen tanıkların adı ve soyadı ile tebliğe elverişli adreslerini içeren listeyi mahkemeye sunar. Bu listede gösterilmemiş olan kimseler tanık olarak dinlenemez ve ikinci bir liste verilemez.
(3) Tanık listesinde adres gösterilmemiş veya gösterilen adreste tanık bulunamamışsa, tarafa adres göstermesi için, işin niteliğine uygun kesin süre verilir. Bu süre içinde adres gösterilmez veya gösterilen yeni adres de doğru değilse, bu tanığın dinlenilmesinden vazgeçilmiş sayılır. ‘’ şeklinde düzenleme yapılmıştır.
Tanığa davetiye gönderilmeden ya da tanık listesinin verilmemiş olması durumunda tanığın dinlenmesi HMK 243.maddede
(1) Tanık davetiye ile çağrılır. Ancak, davetiye gönderilmeden taraflarca hazır bulundurulan tanık da dinlenir. Şu kadar ki, tanık listesi için kesin süre verildiği ve dinlenme gününün belirlendiği hâllerde, liste verilmemiş olsa dahi taraf, o duruşmada hazır bulundurursa tanıklar dinlenir.
(2) Davetiyenin duruşma gününden en az bir hafta önce tebliğ edilmiş olması gerekir. Acele hâllerde tanığın daha önce gelmesine karar verilebilir.’’ şeklinde düzenlenmiştir.
Sonuç olarak, Boşanma Davasında Tanıklar Ne Zaman Dinlenir? sorusuna yanıt ararken, tanıkların durumu ve adresleri de büyük önem taşımaktadır. Bu noktada, ilgili belgelerin eksikliği veya tanığın bulunamaması, davanın seyrini olumsuz yönde etkileyebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Boşanma davasında tanıkların dinlenme zamanlaması nasıl belirlenir?
Boşanma davalarında tanıkların dinlenme zamanlaması genellikle mahkeme duruşmasının seyrine bağlı olarak belirlenmektedir. Mahkeme, her iki tarafın sunmuş olduğu delil ve tanık listesine dayanarak hangi tanıkların ne zaman dinleneceğine karar verir. Duruşma günü ilan edildikten sonra, tanıkların mahkemeye çağırılması ve dinlenmesi işlemleri gerçekleştirilir.
Tanık dinlenirken tarafların avukatları hangi haklara sahiptir?
Tanık dinlenirken tarafların avukatları, tanığın ifadesi alındıktan sonra tanıklara soru sorma hakkı bulunmaktadır. Ayrıca tanıklar dinlendikten sonra tanık ifadeleri karşı sözlü ve yazılı olarak beyan sunma hakları da bulunmaktadır.
Tanıkların dinlenmesi sürecinde hangi belgeler gereklidir?
Tanıkların dinlenmesi sürecinde, tarafların mahkemeye sunduğu tanık listesi esas alınmaktadır. Ayrıca, her tanığın kimlik belgeleri, hangi konuya ilişkin tanıklık yapacakları mahkemeye sunulmalıdır. Bu belgelerin eksiksiz olması, tanıkların mahkemede daha doğru ve etkili bir şekilde dinlenmesine yardımcı olur.
Boşanma davasında tanık dinlenmesi ne kadar sürer?
Tanık dinlenmesi, mahkemenin takdirine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genel olarak, her bir tanığın ifadesi, konunun karmaşıklığına ve tanığın anlatacaklarına göre değişecektir. Hakim tarafından tanığın ifadesi alındıktan sonra tarafların veya avukatlarının tanığa soru sorması durumunda süre daha da uzayabilmektedir.