Miras Hukuku

Miras hukuku kişilerin ölümü sonrasında bu kişilere ait mal varlığının mirasçılara ne şekilde paylaştırılacağını, mirasçıların hak ve yükümlülüklerini düzenleyen hukuk dalıdır. Mirasçıların izleyeceği ilk adım veraset ilamı (mirasçılık belgesi) almak olacaktır. Bu sayede yasal mirasçı sıfatını kazanmış olurlar. Ölen kişi mal varlığını vasiyetname ve miras sözleşmesi düzenleyerek tasarruf edebilir. Vasiyetname ve miras sözleşmesi belirli şartları taşıması gereken ölüme bağlı tasarruflar olup alanında uzman avukatlar tarafından dikkatle incelenmelidir. Mirasın paylaştırılması ise bir çok usul işleminin bir arada olduğu, veraset ilamı alınmasından taşınmazların intikaline kadar titizlikle takip edilmesi gereken bir süreç olup mutlaka bu alanda hukuki yardım alınmalıdır. Özellikle yurt dışında yaşayan mirasçıların bu işlemleri avukat aracılığıyla takip etmesi hak kaybına uğramamaları açısından oldukça önemlidir. Bu alanda en sık karşılaştığımız davalar:

-Muris muvazası nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında miras bırakanın diğer mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla mal varlığını bir ya da birden fazla mirasçıya bağışlamak için tapuda bu işlemi satış olarak göstermesidir. Bu durumda hakkı ihlal edilen tüm mirasçılar dava açarak muvazaa nedeniyle işlemin geçersizliğini öne sürüp tapu kaydının iptalini talep edebilirler.

-Tenkis davası saklı paylı mirasçılar ( alt soy , anne ve babadan her biri, sağ kalan eş ) miras bırakanın saklı paylarını ihlal edecek şekildeki tasarruflarını kısmen veya tamamen geçersiz kılmak için açtıkları davadır. Bu davalarda saklı paylı mirasçıların paylarının hesaplanması uzmanlık bilgisi gerektirmektedir.

– Mirastan çıkarma (ıskat) mirasçının miras bırakan kişinin kendisine veya yakınlarına ağır bir suç işlemesi veya yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemesi durumunda mirasçılıktan çıkarmak için dava açılabilir.

-Mirasın reddi davasında mirasçı 3 ay içinde mirasçılık sıfatına son vermek için dava açılabilir. Bu süre geçtiğinde ise miras bırakanın terekesinin borca batık olması durumunda hükmen ret verilmesi için dava açabilir.

Miras hukuku alanında mirasçıların hak kaybına uğramamaları için alanında uzman avukatlardan yardım almaları büyük önem taşır. Miras hukukunda mirasçıların birbiriyle ve miras bırakanla ilişkilerinin çok iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Miras paylarının hesaplanması ve paylaştırılması ancak uzman kişiler yardımıyla olabilir. Uzman bilirkişi ve uzman avukatla bu süreci yönetmek isterseniz size hukuki destek sağlamak için hazırız.