Kira hukuku ev sahibi ve kiracı arasında oluşan kira uyuşmazlıklarının çözümünü düzenler. Günümüzde kira bedelleri konusunda pek çok problem çıkmakta ev sahibi ve kiracı arasında pek çok uyuşmazlık gündeme gelmektedir. Kira uyuşmazlıklarında ihtarname, arabuluculuk ve dava süreci titizlikle takip edilmesi gereken, sürelerin çok önemli olduğu bir hukuk dalıdır. Davada haklı çıkacak olsanız bile ihtar için zorunlu bildirim süreleri ve dava açma süreleri konusunda hata yapmanız kolaylıkla kazanılabilecek davanın kaybedilmesine neden olabilir. Hangi davalarda ihtarname zorunlu olduğu, İhtarname çekilecekse ne zaman çekilmesi gerektiği, arabuluculuk başvurusunun ne zaman yapılacağı ve dava açma sürelerinin hesaplanması ancak kira alanında uzman avukatların takibi ile olabilecektir.
Kira uyuşmazlıklarında karşımıza en çok çıkan davalar :
– Konut ve iş yeri tahliye davası: Tahliye nedenleri kanunda açıkça düzenlenmiştir.
* İhtiyaç nedeniyle tahliye,
*yeniden inşa ve imar nedeniyle tahliye,
*yeni malikin ihtiyacı sebebiyle tahliye,
*yazılı tahliye taahhüdüne dayalı tahliye,
*kira bedelinin ödenmemesi üzerine tahliye
*kira sözleşmesinin 10 yıl uzaması nedeniyle tahliye nedenleri kanunda açıkça öngörülmüştür. Bu davalarda tahliye nedeninin kiracıya bildirilmesi için çeşitli usul ve bildirim süreleri öngörülmüştür. Bunlar gerçekleştirmeden dava açılması durumunda hak kaybına uğrama ihtimaliniz yüksektir. Bu usul ve süreler dikkatli şekilde takip edildikten sonra öncelikle dava şartı zorunlu arabuluculuk süreci gerçekleşip daha sonrasında dava açılır. Özellikle ihtiyaç nedeniyle tahliye davalarında ihtiyacın samimi sürekli ve gerçekçi olması gerekmektedir. Bunun dava açılırken çok iyi şekilde alanından uzman avukat tarafında incelenerek dava açılması gerekmektedir.
Kira tespit davası : Kira sözleşmesinin 5 senelik süre dolduktan sonra kira bedelinin rayiç bedele göre belirlenmesi için açılan davadır. Bu davada da kiracıya yasal bildirim süreleri, bildirimin ne şekilde yapılacağı ve bildirim yapılmaması durumunda nasıl bir yol izleneceği konusunda hukuki danışmanlık alınması gerekmektedir.
Kiralananda ortaya çıkan ayıplara ilişkin tespit davası gibi konularda hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz.
Kira hukuku kiracıya çeşitli bildirim süreleri öngören, bu bildirimin uygun sürede ve doğru şekilde yapılması gereken, arabuluculuk sürecinin zamanında ve uygun şekilde gerçekleşmesi gereken, hak düşürücü sürelerin bulunduğu bir hukuk dalıdır. İhtarname hazırlanması, bunun ne zaman kiracıya gönderilmesi gerektiği, arabuluculuk sürecine ne zaman başvurulacağı ve dava açma sürelerinin hesaplanmasında avukat desteği alınması zorunludur. Samsun kira avukatı olarak uyuşmazlıklarınızın en hızlı şekilde sonuçlandırmak için yardıma hazırız.