Kamu hizmetlerinin süreklilik ve etkinlik içinde yürütülmesi amacıyla idare, memurları kamu yararı çerçevesinde farklı birimlerde geçici olarak görevlendirebilir. Ancak bu yetkinin kullanımı, idarenin mutlak takdirine dayanmakla birlikte, keyfi ve hukuka aykırı uygulamalara karşı yargı denetimine açıktır. Memurun rızası dışında veya hizmet gereklerine dayanmadan yapılan geçici görevlendirmeler, anayasal güvence altındaki yerindelik ve ölçülülük ilkeleri ile kamu görevlisinin haklarını ihlal edebilir. Bu yazıda, geçici görevlendirme işleminin iptali talebiyle açılacak davaların hukuki dayanakları ve yargı kararları ışığında incelenmesi amaçlanmaktadır.
Geçici görevlendirmenin iptali
Kurum ve kuruluşları personellerini zaman zaman başka kurumlarda ya da kendi kurumları içinde farklı yerlerde veya birimlerde geçici olarak görevlendirebilmektedir. Geçici görevlendirmeler de iptal davasına konu olabilen idari işlemler olup geçici görevlendirmenin kanunda öngörülen şartlara uygun yapılmaması, geçici görevlendirme süresinin aşılması ve geçici görevlendirme nedeniyle hak ve menfaatleri ihlal edilen kamu personeli idare mahkemelerinde yürütmenin durdurulması ve geçici görevlendirmenin iptali davası açabilirler.
Geçici görevlendirmelerle ilgili temel ilkeler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunumuzun ek 8. maddesine göre: ”Memurlar, geçici görevlendirme yapmak isteyen kurumun talebi ve çalıştıkları kurumun izni ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında aşağıda belirtilen şartlarla geçici süreli olarak görevlendirilebilir:
- Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, memurun görevlendirileceği kurumda göreve ilişkin 4 üncü ve daha yukarı bir dereceden boş bir kadronun bulunması şarttır.
- Geçici süreli görevlendirilen memurlar, geçici süreli olarak görevlendirildikleri kurumların mevzuatına uymakla yükümlüdür.
- Geçici süreli olarak görevlendirilen memurlar, yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, aylıkları ile diğer malî ve sosyal haklarını kurumlarından alır. Bu memurların kadroları ile ilişkileri, kendi sınıf ve derecelerindeki terfi ve emeklilik hakları devam eder.
- Geçici süreli görevlendirme süresi bir yılda altı ayı geçemez. Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri için geçici görevlendirme süresi en çok iki yıldır; gerekli görülmesi hâlinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir.
- Geçici süreli görevlendirmenin, memurların göreviyle ilgili olması şarttır.
- Geçici süreli görevlendirmede memurun muvafakati aranır.
Birinci fıkrada belirtilen hâller dışında memurlar, kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması hâlinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebilir.” şeklinde düzenlenmiştir.
İlgili düzenlemeye göre kural olarak geçici görevlendirme için personelin çalıştığı kurumun izni, geçici görevlendirme talep eden kurumun talebi, görevlendirilecek personelin onayı gerekmektedir. Ancak son fıkraya göre kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması hâlinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebileceği düzenlenmiştir. İdare personelin rızası olmaksızın 6 aylık süreyle geçici görevlendirme yapabilecektir. Ancak personelin geçici görevlendirmesi kamu yararı ve hizmet gereği değil de personeli mağdur etmek ve cezalandırmak amacıyla, İhtiyaç olmadığı halde, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınmadan ve altı aydan daha uzun bir süre yapılması durumunda geçici görevlendirmeler hukuka aykırı hale gelir ve idare mahkemesinde dava açılarak iptalleri istenebilir.
Sonuç olarak geçici görevlendirmenin iptali personelin onayı ile gerçekleşmişse geçici görevlendirmenin süresinin aşılması, onayı olmadan yapılan geçici görevlendirmelerin 6 aylık geçici görevlendirme süresini aşması, personeli mağdur etmek ya da cezalandırma amacı taşıması, ihtiyaç olmaması, kamu yararının bulunmaması ve aile birliğinin korunması gözetilmeden yapılması halinde idare mahkemesinde iptal edilebilir.
Geçici görevlendirmenin süresi
Personelin geçici görevlendirme sürelerinin aşılması halinde geçici görevlendirme hukuka aykırı olacağından iptal davasına konu olabilecektir. Geçici görevlendirme süresi personelin geçici görevlendirme onayının alınıp alınmamasına göre değişiklik gösterecektir. Geçici görevlendirme yönetmeliğine göre geçici görevlendirme süresi:
- Personelin onayının alınarak yapılan geçici görevlendirme süresi en fazla bir yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre, her defasında bir yılı geçmemek üzere uzatılabilir.
- Kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması halinde, kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığı’nın uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında personelin onayı alınmaksızın altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirme yapılabilir.
- Altı ayı geçen (kesintili veya kesintisiz) görevlendirmelerde, personelin muvafakati alınması şarttır.
- Yurt dışında görevlendirilen güvenlik görevlileri için geçici görevlendirme süresi en çok iki yıl olarak belirlenmiştir. Gerekli görülmesi halinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir.
- Adaylık veya stajyerlik döneminde olan kariyer meslek personeli, ancak geçici görevlendirme süresi dönem boyunca 6 ayı geçmemek ve görevlendirildikleri kurumda kendi uzmanlık alanıyla ilgili görevde çalıştırılmak üzere görevlendirilebilir.
Usulsüz geçici görevlendirme
Usulsüz geçici görevlendirme, memurun geçici olarak başka bir görevde veya kurumda çalıştırılmasına ilişkin işlemin, hukuki dayanağı, süresi, şekli ya da amacı açısından yasal düzenlemelere ve yargı içtihatlarına aykırı şekilde yapılmasıdır. Uygulamada en sık karşılaştığımız usulsüz geçici görevlendirmeler geçici görevlendirme süresinin 6 ayı aştığı halde personelin onayının alınmaması veya personelin onayı alınarak yapılan geçici görevlendirmenin kanunda öngörülen süreyi aşmasıdır.
Memurun rızası alınmadan, hizmet gerekçesi olmaksızın, süresi veya usulü hukuka aykırı biçimde yapılan, dayanağını mevzuattan almayan geçici görevlendirmeler usulsüz geçici görevlendirmelerdir. Hizmet gerekçesi olmadan yapılan keyfi, kişisel saikle veya memuru cezalandırma amacıyla yapılan görevlendirme kamu yararı ilkesine aykırıdır. Görevlendirme işleminin dayandığı açık bir kanun ya da yönetmelik hükmü yoksa usulsüzdür. Yazlı emir olmadan yapılan geçici görevlendirmeler usulsüz geçici görevlendirmelerdir. Aile birliğini zedeleyen görevlendirmeler de usulsüz geçici görevlendirmelerden sayılarak iptal davasına konu olabilir.
Sağlık Bakanlığı Geçici Görevlendirmenin İptali
Sağılık Bakanlığına bağlı personellerin geçici görevlendirilmesi mevzuatta öngörülen şartları taşımaması durumunda iptal davasına konu olabilmektedir. Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 11. maddesinde Sağlık Bakanlığı’nın önceden duyurmak suretiyle talepte bulunan personeli geçici olarak görevlendirebileceği ve ihtiyaç halinde resen görevlendirme yapabileceği düzenlenmiştir.
Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2014/20 sayılı Genelgesinin 6. maddesine göre;
- Öncelikle gönüllü olan personelin değerlendirmeye alınması,
- Görevlendirilecek olan personelin son 1 yıl içerisinde il dışına geçici göreve gitmemiş olması,
- Personelin eşinin yurt dışında veya il dışında geçici görevde olduğunu belgelendirmesi durumunda görevlendirilmemesi,
- Kadın personelin gebe veya 5 yaşından küçük çocuğunun olmaması,
- Kadın personelin eşinden ayrılmış olması halinde, velayetinin kendisinde bulunması şartıyla 13 yaşından küçük çocuğunun olmaması,
- Personelin görev yaptığı sağlık birimine sağlık mazereti nedeniyle atanmış olmaması,
- Personelin görev yaptığı sağlık biriminde çalıştığı unvan ya da branşta tek olmaması gerekmektedir.
Sağlık bakanlığına bağlı personellerin geçici görevlendirilmesi mevzuatta öngörülen şartları taşımaması durumunda iptal davasına konu olabilmektedir. Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 11. Maddesinde geçici görevlendirme şartları ve süreleri düzenlenmiştir.
İlgili Makale: Boşanma Nedeniyle Tayin Hakkı
Geçici görevlendirme reddedilebilir mi?
Memur bazı durumlarda geçici görevlendirmeyi reddedebilir. Ancak bu hak, görevlendirmenin şekline, süresine ve dayandığı hukuki gerekçeye bağlı olarak sınırlı bir şekilde kullanılabilir. Geçici görevlendirmenin süresinin 6 ayı aştığı durumlarda personelin yazılı onayı alınarak geçici görevlendirme yapılmalıdır. Bu nedenle 6 ayı aşan geçici görevlendirmeler personel tarafından reddedilebilir. Ancak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunumuzun ek 8. Maddesinin ikinci fıkrasında 6 ayı geçmeyen geçici görevlendirmelerin memurun onayı olmaksızın gerçekleşebileceği düzenlenmiştir.
Geçici görevlendirme süresinin 6 ayı geçmediği durumlarda personelin onayı aranmadığından geçici görevlendirmenin reddedilmesi mümkün değildir. Ancak personel geçici görevlendirme kamu yararı ve hizmet gereklerine dayanmıyorsa, kişisel nedenlerle memuru cezalandırma amacı taşıyorsa, aile birliği ve sağlık mazereti gözetilmeden yapıldıysa, personelin bağlı olduğu kurumun mevzuat ve yönetmeliğine aykırı şartlar taşıyorsa personel tarafından iptali talep edilebilecektir.
Sonuç olarak memurun onayının arandığı 6 ayı aşan geçici görevlendirmeler personel tarafından reddedilebilirken 6 ayı aşmayan görevlendirmeler personelin rızası aranmadığından reddedilmesi mümkün değildir. Bu hallerde görevlendirmeyi reddeden memur, emre itaatsizlik gerekçesiyle yaptırıma uğrayabilir.
Emniyet geçici görevlendirme yönetmeliği
Kurum içi geçici süreli görevlendirme MADDE 29 – (1)
Personele ilişkin kurum içi geçici süreli görevlendirme 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 96 ncı maddesi uyarınca, bir hizmetin geçici süre ile yürütülmesi amacıyla, personelin asli kadrosunun bulunduğu hizmet biriminden başka bir birimde görevlendirilmesine yönelik olarak, kadrosu ile hukuki bağlarını sürdürmek ve belli bir süre ile sınırlı olmak şartı ile yapılır. Geçici süreli görevlendirmede aşağıdaki esaslara uyulur:
a) Operasyon, teknik onarım ve eğitim gibi hizmetlerin geçici olarak yürütülmesi amacıyla aynı görevle ilgili olarak bir takvim yılı içerisinde en çok üç aya kadar geçici süreli görevlendirme yapılabilir.
b) Bir takvim yılı içerisinde altı ayı geçmemek üzere; bir hizmetin yürütülmesi amacıyla başka bir birim emrinde görevlendirilmeye yönelik tüm geçici görev onayları ile bu fıkranın (a) bendi kapsamında üç ayı aşan geçici görev onayları ilgili birimin talebi üzerine Personel Dairesi Başkanlığınca, bunun dışındakiler ise ilgili birimlerce alınır.
c) Geçici görev, süre bitiminden önce iptal edilmediği durumlarda süre bitiminde kendiliğinden sona erer. Bu durumda başka herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ilgili personel yasal süre içerisinde asli kadrosunda göreve başlamak zorundadır. Göreve başlamayanlar hakkında genel hükümler çerçevesinde idari işlem yapılır.
ç) Geçici görevlendirme yapılacak birimde, geçici olarak görevlendirilecek personelin hizmet sınıfına ve unvanına uygun boş kadro bulunmaması halinde ilgili birime geçici görevlendirme işlemi yapılmaz.
d) Bir görevin geçici olarak ifasına yönelik olma amacını aşan, konusu ve süresi belirtilmemiş geçici görevlendirme işlemi yapılmaz.
e) Asli görev dışında çalıştırmaya yönelik geçici görevlendirme işlemi yapılmaz.
f) Görev yaptığı birimden başka bir yere ataması yapılıp, yeni atandığı yerde göreve başlamamış olanlar hakkında geçici görevlendirme işlemi yapılamaz.
g) Geçici görevli olarak görevlendirilen personel hakkında bu görev sona erdirilmeden ikinci bir görevlendirilme yapılamaz.
Kurumlar arası geçici süreli görevlendirme
MADDE 30 – (1)Kurumlar arası geçici süreli görevlendirmeler hakkında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 8 inci maddesi ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
İlgili mevzuatın tamamına bu linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Sağlık bakanlığı geçici görevlendirme yönetmeliği
Geçici görevlendirme MADDE 11 –
(1) Önceden duyurmak suretiyle talepte bulunan personeli geçici olarak görevlendirebileceği gibi ihtiyaç hâlinde re’sen de görevlendirebilir. Re’sen yapılan geçici görevlendirme süresi bir mali yılda iki ayı geçemez.
(2) Turizm, mevsimlik işçi çalıştırma, ulusal ve uluslararası boyutta düzenlenen büyük organizasyonlar, kitlesel nüfus hareketleri nedeniyle nüfusunda önemli ölçüde artış gösteren yerlere geçici görevlendirme yapılabilir.
(3) Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanununa göre askerlik yükümlülüğünü yedek subay olarak yerine getirenlerin eşleri, talepleri hâlinde yükümlülük süresi ile sınırlı olmak kaydıyla eşlerinin bulunduğu yere geçici olarak görevlendirilebilir.
(4) Zorunlu yer değiştirmeye tabi personel olup kadrosunun bulunduğu ilden başka bir ile görevlendirilenlerin eşleri ile 2547 sayılı Kanunun 38 inci maddesine göre Bakanlıkta görevlendirilenlerin eşleri, talepleri hâlinde görevlendirme süresi ile sınırlı olmak kaydıyla eşlerinin bulunduğu yere geçici olarak görevlendirilebilir. Zorunlu yer değiştirmeye tabi personel olup en az altı ay yurt dışında görevlendirilenlerin eşleri ise eşlerinin görevlendirme süresince talep ettikleri yerlere geçici olarak görevlendirilebilir.
(5) Genel hayatı etkileyen savaş, deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlerin meydana geldiği durumlarda yetkili makamlarca genel hayata etkililik kararının alındığı tarihi izleyen bir ay içerisinde personel görevlendirmelerine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir. Afet bölgesinde görev yapan personelin yetkili makamlarca genel hayata etkililik kararının alındığı tarihten itibaren altı ay içerisinde talepte bulunması hâlinde, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre bu afetle ilgili bir defaya mahsus olmak üzere talepte bulunduğu yere altı aya kadar geçici olarak görevlendirilebilir.
(6) Boşanma davası açan veya haklarında boşanma davası açılmış olanlar, durumlarını 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereği ilgili makamlarca verilen tedbir kararıyla belgelendirmeleri halinde, dava süresince talebi halinde anne, baba veya reşit çocuklarının ikamet ettiği veya E veya D hizmet grubu illere geçici olarak görevlendirilebilir. Bu hüküm doğrultusunda görevlendirilenler, görevlendirildiği tarihten itibaren altı ayda bir, boşanma davasının görülmekte olduğu mahkemeden davanın safahatını gösterir belgeyi alarak çalıştığı kuruma bildirmekle yükümlüdür.
(7) 663 sayılı KHK’nın 42 nci maddesi çerçevesinde sözleşme imzalayan personelin eşleri, talepleri hâlinde sözleşme süresi ile sınırlı olmak kaydıyla eşlerinin bulunduğu yere geçici olarak görevlendirilebilir. Ancak stratejik personelin bu fıkraya istinaden görevlendirilebilmesi, eşinin il ve ilçe sağlık müdürü, başkan, başkan yardımcısı veya başhekim olarak sözleşme imzalamış olmasına bağlıdır.
(8) Personelin herhangi bir suretle görevde olmaması, nüfus hareketleri gibi nedenlerle personele ihtiyaç duyulması hâlinde; geçici görevlendirmelerde, personel doluluk oranı aynı olan yerler arasında veya yüksek olan yerden düşük olan yere geçici görevlendirme yapılabilir.
(9) İlgilinin talebi halinde il içinde yapılan geçici görevlendirme ile sekizinci fıkra hükümlerine göre yapılan geçici görevlendirme süresi her seferinde üç ayı ve bir mali yılda toplamda altı ayı geçemez.
İlgili mevzuatın tamamına bu linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Geçici görevlendirmenin iptali davası ve yürütmenin durdurulması
Geçici görevlendirmenin mevzuata ve yönetmeliğe aykırı şartlar taşıması halinde personelin hak ve yükümlülükleri hakkında bilgi sahibi olması kritik öneme sahiptir. Öncelikle personel geçici görevlendirmenin mevzuata ve yönetmeliğe aykırı şartlar taşıdığını düşünüyorsa geçici görevlendirme tebliğinden itibaren 60 gün içinde dava açmalıdır. Geçici görevlendirmenin iptali davasının personelin asıl görev yerindeki idare mahkemesinde veya geçici görevlendirmenin yapıldığı yer idare mahkemesinde açılması mümkündür. Açılacak davada geçici görevlendirmenin hukuka aykırılık gerekçelerinin ve bu nedenle yaşanan mağduriyet ayrıntılı olarak açıklanıp yürütmenin durdurulması talep edilmelidir. Geçici görevlendirmenin iptali davalarında alanında uzman olan avukatlardan hukuki destek alınması hak kaybı yaşamamak için büyük öneme sahiptir.
Memurun isteği dışında geçici görevlendirilmesi
Geçici görevlendirmede memurun rızasının gerekip gerekmediği merak edilen konulardan bir diğeridir. Geçici görevlendirmenin süresine göre memurun isteği dışında görevlendirme durumu da değişiklik gösterecektir. Kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması hâlinde , Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınarak memur diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebilir. 6 aylık süreyi aşmayan geçici görevlendirmeler memurun rızası alınmadan yapılabilecektir. Ancak bu durumda rızası alınmayan personel görevlendirmenin kamu yararı ve hizmet gereği değil de cezalandırmak amacıyla, ihtiyaç olmadığı halde, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınmadan ve aile birliğinin bütünlüğünü ihlal edildiği gibi gerekçelerle işlemin iptalini talep edebilecektir. Memurun isteği dışında yapılan geçici görevlendirmenin 6 aylık süreyi aşması durumunda da iptali talep edilebilmektedir.
Geçici görevlendirme nasıl sona erer?
Kamu personelinin asli görev yeri dışında, idarenin takdiriyle belirli bir süre için başka bir yerde görevlendirilmesi anlamına gelen geçici görevlendirme, niteliği gereği süreklilik arz etmeyen. Kamu yararı ve hizmet gerekleriyle sınırlı bir uygulamadır. Bu tür görevlendirmelerin hangi hallerde ve nasıl sona ereceği, hem mevzuat hükümleri hem de idari uygulamalar açısından önem taşımaktadır. Geçici görevlendirmenin süresinin dolması, idarenin görevlendirmeyi geri çekmesi ya da mahkeme kararıyla iptal edilmesi gibi çeşitli sona erme halleri söz konusu olabilir
Geçici görevlendirmenin kural olarak görevlendirme süresinin bitiminde sona erecektir. Ancak idarenin geçici görevlendirme süresinin bitimine rağmen personeli hukuka aykırı şekilde geçici görevlendirmede göreve devam ettirmesi halinde personel idare mahkemesinde dava açarak görevlendirmenin iptalini mahkeme kararıyla gerçekleştirebilir.
Geçici görevlendirmenin iptali danıştay kararı
Danıştay 2. Daire Başkanlığı 2013/8676 esas 2016/881 sayılı kararı
Dava, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı … İl Müdürlüğü’nde veteriner hekim kadrosunda olup sözleşmeli statüde ücretsiz izinli olarak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu … İl Koordinatörlüğü’nde Yerinde Kontrol Uzmanı olarak görevli iken Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu … İl Koordinatörlüğü’nde geçici olarak görevlendirilen davacının, bu görevlendirmesinin iptal edilerek tekrar … İl Koordinatörlüğü’nde görevlendirilmesine ilişkin … günlü, 9552 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesi’nin … günlü, … sayılı kararıyla; soruşturma raporunda getirilen teklife dayalı olarak işlem tesis edildiği, bahse konu soruşturma raporunda davacıya isnat olunan fiillerin soyut iddia mahiyetinde olup sübuta erdirilmediği gibi davacının gerek görevinde başarısız olduğu ya da yetersiz kaldığı yolunda bir tespitin bulunmaması ve gerekse görev yaptığı yerde farklı bir birimde de görevlendirilmesinin mümkün bulunması karşısında, davacının Malatya ilindeki görevlendirilmesinin iptalinin hizmet gereklerinden ziyade davacıyı cezalandırma amacı taşıdığı kanaatine varıldığından hakkında tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline hükmedilmiştir.
Davalı idare, davacının da içinde olduğu personel arasında huzursuzluk yaşanarak çalışma düzeninin bozulduğunu, sağlıklı çalışma ortamının sağlanması için soruşturma sonucu getirilen teklif doğrultusunda işlem tesis edildiğini öne sürerek İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
Bir kamu kurumunun aynı kurum içinde yer alan bir hizmeti yürütmek amacıyla, o hizmetle ilgili kurumda uzmanlaşmış kamu görevlilerinin kadroları üzerinde kalmak üzere belli bir süre ile görevlendirilmesi mümkündür. Vekalet ve geçici görevlendirme hizmet gereklerinden kaynaklanan geçici bir uygulama olup, asıl olan yönetim ve memuriyet kadrolarına yasal koşulları taşıyanların liyakat ve ehliyet ilkelerine uyularak atanmalarıdır. Vekalet ve geçici görevlendirme yoluyla yapılan görevlendirmelerin, sözü edilen kadrolara atama yapılmak suretiyle sona erdirilebileceği tabiidir. Ayrıca vekaleten veya geçici görevlendirme yoluyla görevlendirilenlerin, yetersizlikleri ve kusurlarının belirlenmesi ve başarısız olmaları gibi geçerli sebeplerin bulunması durumunda görevlendirme işlemine son verilebileceğine de kuşku bulunmamaktadır.”