Gayrimenkul hukuku mülkiyet hakkına ilişkin uyuşmazlıkların çözümünü düzenleyen hukuk dalıdır. Mülkiyet hakkınıza bir müdahale ya da bu konuda bir uyuşmazlık varsa bunların çözüm sürecini yönetmek titizlikle takip edilmesi gereken bir alandır. Bu alanda:
-Tapu iptal ve tescili davası taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde görülür. Hukuki ehliyetsizlik nedeniyle, muris muvazası nedeniyle, vekalet görevinin kötüye kullanılması nedeniyle, ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedeniyle, aile konutu nedeniyle ve kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açılabilir. İmar uygulamasından kaynaklı olarak tapu iptal ve tescil davası açılabilmektedir.
Ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) davası paylı veya elbirliği mülkiyetindeki taşınmazın ortaklar arasındaki paydaşlığa son verilerek kişisel mülkiyete geçiş yapılması için açılır. Ortaklık aynen taksim veya satış suretiyle giderilebilir. Hangi şartlarda aynen taksim veya satış işlemi yapılacağı huısusunda hukuki yardım alınması önemlidir. Dava öncesi zorunlu arabuluculuk sürecinde aktif rol alınması, anlaşma sağlanamaması durumunda dava dilekçesinin hazırlanması, keşif ve bilirkişi sürecinin avukat aracılılığıyla takip edilmesi hak kaybı yaşamamanız için önemlidir. Yurt dışında yaşayan Türkiye’de taşınmazı olan kişilerin bu süreci avukat aracılığıyla takip etmesi hem süreç hakkında doğru ve şeffaf bilgiye ulaşmaları hem de sürecin profesyonel takibi için büyük öneme sahiptir.
-Muvazaa nedeniyle tapu iptali davasında hileli işlemle aslında yapmak istedikleri işlemi gizleyerek yapılan devirler mülkiyet hakkınızı ihlal ediyorsa vakit kaybetmeden avukat yardımı almanız gerekmektedir.
Ecrimisil davasıyla taşınır veya taşınmaz malınız haksız şekilde işgal ediliyorsa bu kişiden tazminat talep edebilirsiniz. Bu durumla en çok miras kalan yerde ortaklardan birinin diğerlerinin hakkını ihlal edecek şekilde tek başına faydalanması durumunda görüyoruz. Özellikle ortakların bir kısmı yurt dışında yaşıyorsa sanki Türkiyede bulunan ortaklar taşınmazlardan yurt dışında yaşayanların ihlal edecek şekilde yararlanır ve bunu normal gibi görmektedir. Bu kişilerden haksız işgal tazminatı talep edebilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
-Müdahalenin men-i davası mülkiyet,intifa veya oturma gibi ayni bir hak sahibinin hakkına haksız fiil ile müdahale eden kişilere karşı açılan davadır.
Şufa (önalım) davası paylı mülkiyette bulunan bir ortak payını 3.kişiye satması durumunda diğer paydaşların öncelikle satın alma hakkı için açılan dava türüdür.
-Geçit hakkı davası taşınmazınızda genel yola çıkmak için yolunuzun bulunmaması durumunda komşu taşınmazlardan geçit hakkı talep edebilmeniz açılan dava türüdür.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi davasında sözleşme arsa sahibinin arsasının müteahhite devretmesi, müteahhit de arsa üzerinde inşa ettiği belli sayıdaki bağımsız bölümü arsa sahibine teslim etmesi için kurulur. Bu karşılıklı ilişkide ortaya çıkabilecek pek çok problem bulunup, bunların çözümü uzman bilgi gerektirdiğinden hukuki yardım alınması gereklidir.
Kamulaştırmasız el atma
Muhdesatın aidiyetinin tespiti davası gibi davalarla sıklıkla karşılaşmaktayız. Bu davalarda dava öncesi yapılan çalışmalar, tapu müdürlükleri ve belediyelerden evrak işlerinin takip edilmesi, dava dilekçesinin hazırlanıp, dava sürecinde keşif sürecinin bizzat takibi, bilirkişi raporunun hazırlanması üzerine yapılacak itiraz ve dava sonucunda satış işlemi olacaksa bunun takibi ancak uzman avukatlar aracılığıyla yapılabilecektir. Gayrimenkul hukuku alanında hem yurt içi hem de yurt dışı müvekkillerimize hizmet vermek için hazırız. Samsun gayrimenkul davalarında size yol arkadaşlığı yapmak için hazırız. Sadece iletişime geçebilirsiniz.