Boşanma Nedeniyle Tayin Hakkı

Boşanma Nedeniyle Tayin Hakkı

Boşanma durumunda taraflar arasında yaşanan olaylar nedeniyle genellikle taraflardan biri diğeriyle aynı şehirde yaşamaya devam etmek istememekte bu nedenle boşanma durumunun kendisine tayin hakkı verip vermediği noktasında merak edilen pek çok konu bulunmaktadır. Yazımızda boşanma nedeniyle tayin hakkı, boşanma sürecinde ve sonrasında tayin hakkının ne şekilde kullanılacağı hakkında ayrıntılı bilgi vereceğiz. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığında görevli memurlar için boşanma nedeniyle tayin hakkı sürecinden, eş durumu nedeniyle ataması yapılan bir memurun boşanması durumunda hukuki sonuçlarının ne olacağından, boşanma nedeniyle tayin dilekçesi örneği gibi konularda bilgi vererek süreç hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmanızı hedefliyoruz.

Boşanma nedeniyle tayin hakkı

Boşanma nedeniyle tayin hakkı hakkında tüm kamu görevlilerini kapsayan Devlet Memurları Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarına İlişkin Yönetmelikte bir düzenleme yapılmamıştır. Ancak bazı kamu kurumları kendi çıkarmış oldukları özel yönetmeliklerde boşanma durumunda tayin hakkı ile düzenleme yapmışlardır. Örneğin Sağlık Bakanlığı çıkarmış olduğu yönetmeliğin 16. maddesinin c fıkrasında “Eşinden boşanması halinde anne, baba, kardeş veya reşit çocuklarının boşanma tarihinden önce ikamet ettiği ile veya D ve C hizmet grubu illerden birine ya da halen görev yaptığı hizmet bölgesi ve grubu esas alınarak 26 ncı maddenin birinci fıkrasına göre boşanma tarihinden itibaren bir yıl içerisinde tayin olabileceği” düzenlemesiyle boşanma durumunda tayin hakkı talep edilebileceğini düzenlemiştir.

Diğer kamu kurumlarında boşanma durumunda tayin hakkı ile ilgili bir düzenleme yapılmadığından sadece boşanma nedeniyle tayin talep edilemeyecektir. Ancak özel nedenler nedeniyle örneğin boşanma sürecinde şiddet uğrayan veya uğrama tehlikesi altında bir durum bulunması durumunda mahkeme tarafından tedbir kararı verilmesi durumunda bu karara öne sürülerek tayin talep edilebilecektir. Boşanma durumunda çalıştığınız kuruma yaptığınız yazılı başvuruya olumsuz cevap verilmesi veya 30 günlük süre içerisinde cevap verilmemesi halinde tayin talebinin reddinin iptali için İdare Mahkemesinde dava açma hakkınız vardır.

Sonuç olarak boşanma nedeniyle tayin hakkıyla ilgili tüm kamu personelini kapsayan Devlet Memurları Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarına İlişkin Yönetmelikte bir düzenleme yapılmamışsa da bazı kamu kurumları kendilerine özel yönetmeliklerde boşanma nedeniyle tayin hakkında düzenleme yapmışlardır. Doğrudan boşanma nedeniyle tayin hakkı düzenlenmemiş olsa bile mahkeme tarafından boşanma sürecinde verilen tedbir kararlarına dayanarak özel durum nedeniyle tayin hakkı talep edilebilecektir. Bu süreçte hukuki yardım almak hak kaybına uğramamanız için büyük öneme sahiptir.

Boşanan öğretmen il dışı tayin isteyebilir mi?

Boşanma durumunda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çalışan öğretmenlerin il dışına tayin hakkının bulunup bulunmadığı merak edilen konuların başında gelmektedir. Boşanma sonrası taraflar arasında yaşanan uyuşmazlıklar nedeniyle başka bir şehirde göreve devam etme talebi sıkça gündeme gelmektedir.

Boşanma nedeniyle mazeret durumu 2004 yılına kadar mazeret kapsamında değerlendirilerek tayin hakkı talep edilebilmekteydi. Eski uygulamada “Eşinin öldüğünü veya eşinden boşandığını olay tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde belgelendirenler, yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunabilirler.” şeklinde düzenleme bulunmaktaydı. Ancak 2005 yılında yapılan değişiklikle boşanma durumu mazeret nedeniyle tayin hakkı kapsamından çıkarılmıştır. Bu nedenle boşanma durumu tek başına öğretmenler için tayin hakkı sağlamayacaktır.

Boşanma durumu doğrudan mazeret nedeniyle tayin hakkı kapsamında bulunmasa da öğretmenler isteğe bağlı tayin hakkından yararlanabilirler. Öğretmenler hizmet süresini ve hizmet puanlarının şartları taşıması durumunda il dışı tayin talebinde bulunabilirler. Ancak bu tür tayinler, MEB’in belirlediği dönemlerde ve kontenjanlar dahilinde gerçekleşmektedir. Ayrıca boşanan öğretmenler özel durumlarının bulunması halinde tayin talep edebilirler. Özel durumlar arasında özellikle öğretmenin can güvenliği, sağlık sorunları veya diğer özel durumları söz konusuysa, bu durumlar mazeret tayini kapsamında değerlendirilebilir. Boşanma davasında 6284 sayılı Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun kapsamında verilmiş koruyucu veya önleyici tedbir kararlarının verilmiş olması, eşiyle arasında şiddet nedeniyle ceza davasının devam ediyor olması gibi durumlar özel durum kapsamında değerlendirilerek bunları ispata yarar belgelerle birlikte il dışına tayinini talep edebilmektedir.

Sonuç olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı görev yapan öğretmenler için sadece boşanma tayin için gerekçe oluşturmayacaktır. Ancak boşanma davasında tedbir kararı alınması ya da hizmet süresi ve puanı sağlamak şartıyla isteğe bağlı tayin hakkı talep edilmesi mümkündür. Bu süreçte alanında uzman idare avukatıyla birlikte sürece devam edilmesi hukuki haklarınızın korunması açısından kritik öneme sahiptir.

İlgili Makale : Boşanma Davasında Uzaklaştırma Talebi

Sağlık bakanlığı boşanma nedeniyle tayin

Sağlık bakanlığında görev yapan memurlar için boşanmanın tayin hakkı için geçerli bir neden olup olmadığı merak edilen konulardan biridir. Diğer kamu kurumlarının aksine Sağlık Bakanlığı doğrudan boşanma durumu tayin talep edebilmek için yeterli bulmuştur. Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 16. maddesinin 2. fıkrasının (c) bendine göre:​
“Personelin görev yapılan yere atandıktan sonra eşinden boşanması halinde anne, baba, kardeş veya reşit çocuklarının ikamet ettiği ile veya D ve E hizmet grubu illerden birine boşanma tarihinden itibaren üç ay içerisinde, bir defaya mahsus olmak üzere atanabilir.” şeklindeki düzenlemeyle boşanma nedeniyle tayin talep edebilme durumunu ve şartlarını ayrıntılı şekilde düzenlemiştir.

Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında boşanma nedeniyle tayin hakkı için bazı şartlar öngörülmüştür. Bunlardan ilki tayin talebi için boşanma kararı kesinleştikten 3 ay içinde kuruma başvuru yapılması gerekmektedir. Bu sürenin aşılması durumunda başvurunuz reddedilecektir. Boşanma nedeniyle tayin hakkına bir defa başvurulabilir. Boşanma nedeniyle tayin talebinde bulunan kişi ”Anne, baba, kardeş veya reşit çocuğun ikamet ettiği il veya D ve E hizmet grubu iller” tayinini talep edebilecektir.

Sağlık Bakanlığına bağlı görev yapan memurlar açısından boşanma durumu nedeniyle tayin hakkı kurumu kendi çıkardığı yönetmelikle düzenlendiğinden diğer kurumlara göre boşanma durumunda tayin hakkı süreci daha kolay ilerlemektedir. Ancak başvuru sürecinde karşılaşabilecek olumsuz durumlarda hukuki destek alınması gerekebilir.

Eş durumundan tayin ile gelen memur boşanırsa ne olur?

Eş durumu nedeniyle aile birliğinin devamını sağlamak amacıyla ataması yapılan memur boşanması durumunda tayin durumuyla ilgili değişiklik olup olmayacağı merak edilen konulardan biridir. Eş durumu atamasıyla gelen memur için boşanma durumunda tayininin iptal edileceği veya eski görev yerine dönmesi gerekeceği gibi yanlış bir algı bulunmaktadır. Eş durumuyla tayininiz yapıldıktan sonra sadece boşanmanın gerçekleşmesi görev yeri değişikliği oluşturmaz. Atandığınız yerde göreve devam etmeyi istemeniz halinde burada göreve devam edebilirsiniz.

Sonuç olarak eş durumu tayiniyle gelen öğretmen, boşansa bile görev yerine atanmış sayıldığından, geri gönderilmez. Ancak, boşanma durumunda eş durumu ortadan kalktığı için, yeniden eş durumu mazeretiyle tayin isteyemez. Boşanma durumu memurun görev yerini otomatik olarak değiştirileceği sonucunu oluşturmaz. Ancak boşanma durumunda isteğe bağlı olarak şartların oluşması halinde tayin talep edilebilir. Bu talepler, kurumun yönetmeliği ve takdirine göre değerlendirilir.

Boşanma durumunda tayin nasıl istenebilir?

Boşanma durumunda tayin talep edilmesi durumunda sürecin nasıl ilerleyeceği merak edilen konuların başında gelmektedir. Boşanma durumunda tayin süreci mevcut durumun özelliklerine göre farklı gerçekleşecektir. Öncelikle çalıştığınız kurum boşanma durumunu tayin talebi için mazeret kapsamında değerlendiriyorsa bu durumda yönetmeliğin ilgili maddesi gereğince tayin hakkınızı kullanabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığının çıkarmış olduğu yönetmelikte boşanma nedeniyle tayin hakkı düzenlendiğinden çalıştığınız kuruma yazılı olarak Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği‘nin 16. maddesinin 2. fıkrasının (c) bendine göre:​
Personelin görev yapılan yere atandıktan sonra eşinden boşanması halinde anne, baba, kardeş veya reşit çocuklarının ikamet ettiği ile veya D ve E hizmet grubu illerden birine boşanma tarihinden itibaren üç ay içerisinde, bir defaya mahsus olmak üzere atanabilir.” maddesine dayalı olarak tayin talebinde bulunabilirsiniz. Dilekçenize boşanma kararınız, kararın kesinleştiğini gösterir kesinleşme şerhi, ailenizin bulunduğu yer atanma talebinizin olması durumunda onların ikametine ilişkin belgeleri eklemeniz gerekmektedir.

Çalıştığınız kamu kurumunda özel bir yönetmelikle boşanma durumunda tayin hakkına ilişkin düzenleme yapılmamış olması durumunda tüm kamu personelini kapsayan Devlet Memurları Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarına İlişkin Yönetmelik kapsamında tayin talebinde bulunabilirsiniz. Ancak bu yönetmelikte boşanma durumu tayin talep etmek için mazeret kapsamında değerlendirilmemiştir. Bu nedenle doğrudan boşanma nedeniyle tayin talep edemezsiniz. Ancak isteğe bağlı veya özel durumlar nedeniyle tayin hakkınız bulunmaktadır. Boşanma davasında mahkeme tarafından verilmiş tedbir kararının bulunması durumunda bu durumu gerekçeleriyle açıklayıp ilgili kararı dilekçenize ekleyerek çalıştığınız kuruma yazılı başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Sonuç olarak boşanma nedeniyle tayin talep edilmesi için öncelikle gerekçeleri ve belgelerle birlikte çalıştığınız kuruma yazılı başvuru yapmanız gerekmektedir. Çalıştığınız kamu kurumuna yaptığınız yazılı başvurunuzun reddedilmesi ya da 30 günlük süre içerisinde cevap verilmeyerek zımmen reddedilmesi durumunda 60 gün içinde idare mahkemesinde dava açma hakkınız bulunmaktadır.

Boşanma sürecinde tayin istenebilir mi?

Boşanma davasının sonuçlanması durumunda tayin hakkı kadar boşanma sürecinde yaşanan olaylar nedeniyle eşiyle aynı şehirde bulunmak istemeyen taraf için dava sonuçlanmadan tayin talep edilme durumu daha karmaşık bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Boşanma sürecinde taraflar arasında yaşanan gerilimin en yüksek seviyeye çıkması nedeniyle şiddet veya şiddet ihtimali gündeme gelebilmektedir. Bu durumda boşanma davasıyla birlikte mahkemeden 6284 sayılı Ailenin korunması ve kadına karı şiddetin önlenmesine dair kanun kapsamında tedbir kararları talep edilebilmektedir. Bu kanunun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri düzenlemektir. İlgili kanun kapsamında korunan kişi hakkında olayın niteliği dikkate alınarak çeşitli tedbirler verilebilir, bunlardan koruyucu tedbir kararları şiddet mağduru kişi için hükmedilir. Konumuzla ilgili boşanma sürecinde tayin hakkını etkileyebilecek tedbir kararlarından en önemlisi ilgili kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasında düzenlenmiş olan hakim tarafından verilen” iş yerinin değiştirilmesi” koruyucu tedbir kararıdır.

Boşanma sürecinde hakim tarafından verilmiş iş yerinin değiştirilmesine ilişkin bir tedbir kararının bulunması durumunda bu kararla birlikte çalıştığınız kuruma yazılı olarak başvuru yaparak tayin talep edebilirsiniz. Yine eşinizle aranızda şiddet, tehdit nedeniyle ceza yargılamasının devam etmesi durumunda tayin hakkında özel nedenler arasında düzenlenmiş olan can güvenliği nedeniyle tayin talebinde bulunma hakkınız bulunmaktadır.

Sağlık Bakanlığı boşanma nedeniyle tayin dilekçesi örneği

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI
[Çalıştığınız İl Sağlık Müdürlüğü / Bağlı Kurum Adı] İl Müdürlüğü’ne / Başhekimliğine

Konu: Boşanma nedeniyle yer değişikliği talebi
Eşimle olan evliliğimizin resmî olarak sona erdiğini gösterir mahkeme kararı …/…/20… tarihinde kesinleşmiştir. Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 16. maddesinin 2. fıkrasının (c) bendine göre:​ “Personelin görev yapılan yere atandıktan sonra eşinden boşanması halinde anne, baba, kardeş veya reşit çocuklarının ikamet ettiği ile veya D ve E hizmet grubu illerden birine boşanma tarihinden itibaren üç ay içerisinde, bir defaya mahsus olmak üzere atanabilir.” şeklindeki düzenleme gereğince boşanma tarihinden itibaren üç ay içerisinde yer değişikliği hakkımı kullanmak istiyorum. Sosyal destek alabilmem, can güvenliğimin sağlanabilmesi ve psikolojik yönden ailemin desteğine ihtiyaç duymam nedeniyle ailemin ikamet ettiği [……………..] iline naklen atanmam hususunda gereğinin yapılmasını arz ederim.

Adı Soyadı:
TC Kimlik No:
Sicil No (varsa):
Görev Yeri:
Unvanı:

İletişim:
Tarih:
İmza:

Ekler:

  1. Boşanma ilamı (mahkeme kararı, kesinleşme şerhli)
  2. Nüfus kayıt örneği (tercih edilen ilde akraba varsa)
  3. Ailenin ikamet yeri belgesi (e-Devlet temin edilebilir)

Milli Eğitim Bakanlığı boşanma nedeniyle tayin dilekçesi örneği

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
[İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü]

Konu: 6284 sayılı Kanun kapsamında yer değişikliği talebi

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında tarafıma verilmiş olan koruma/önleyici tedbir kararı gereği, mevcut görev yerimde can güvenliğim tehlike altında bulunmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında, söz konusu durumumun mazeret olarak değerlendirilerek, ailemin ikamet ettiği [……………..] iline (veya güvenli görülen bir başka il) atanmak istiyorum.

Gereğini arz ederim.

Adı Soyadı:
T.C. Kimlik No:
Branşı:
Sicil No (varsa):
Görev Yeri:
Telefon:
Adres:
Tarih:
İmza:

Ekler: Koruma/önleyici tedbir kararı örneği
Aile ikametgah belgesi (varsa)
Nüfus kayıt örneği (gerekiyorsa)

bir yorum bırakın

Hemen Ara