Eşler Hangi Durumlarda Zina Yapmış Gibi Sayılır?

Hangi Durumlarda Zina Yapmış Gibi Sayılır - samsun avukat cansu bayramoğlu

Eşler hangi durumlarda zina yapmış gibi sayılır? Zina sebebiyle boşanma özel boşanma sebeplerinde düzenlenmiş olup, mutlak boşanma nedenlerindendir.  Zina sebebiyle boşanma kararı verilebilmesi için bazı koşulların varlığı gereklidir. Bu koşullardan en önemlisi zina eyleminin ispatıdır. Zina ispatı zor bir olgu olduğundan yargıtay içtihatlarında zinanın ispatından zina sayılan bazı davranışlara değinilmiştir.Bu yazımızda, “Hangi Durumlarda Zina Yapmış Gibi Sayılır” sorusunun yanıtını yargıtay kararları eşliğinde detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Ayrıca hangi davranışların zina sayılmadığına, zinanın ispatında hangi delillerin kullanılabileceği konusunda da bilgilendirme yapacağız.

Hangi Durumlarda Zina Yapmış Gibi Sayılır?

Zina evli kadının kocasından başka bir erkekle ya da evli erkeğin karısından başka bir kadınla cinsel ilişkide bulunmasıdır. Zina eyleminin mevcut sayılabilmesi için en önemli koşul cinsel ilişkinin varlığının kesin veya güçlü karineyle kanıtlanmış olmasıdır. Yargıtay 2.Hukuk Dairesinin 20.06.2017 tarih 2016/1282 esas 2017/7819 sayılı kararında ‘’ Davacı erkek tarafından zina ve evlilik birliğinin temelinden hukuki sebeplerine dayanılarak boşanma isteminde bulunulmuş, mahkemece tarafların zina nedeniyle boşanmalarına karar verilmiştir.

Zina olayının mevcut sayılabilmesi için en önemli koşul, cinsel ilişkinin varlığının kesin veya güçlü karineyle kanıtlanmış olmasıdır. Davalı kadının bir başka erkekle cinsel ilişkiye girdiği kesin veya güçlü bir karineyle kanıtlanmış değildir. Davalı kadının bir başka erkekle telefonda konuştuğu anlaşılmakla beraber, evlilik sırasında bir başka erkekle cinsel birleşmenin gerçekleştiği dosya kapsamı ve tanık beyanlarından anlaşılamamaktadır. Bu nedenle davalı kadının davranışları zina değil ‘’güven sarsıcı davranış’’ niteliğinde olup, Türk Medeni Kanununun 162/1-2.maddesi gereğince boşanmayı gerektiren kusurlu davranıştır. Bu durumda, zina hukuki sebebine dayanılarak açılmış boşanma davasının reddi gerekirken, yazılı gerekçe ile kabulü doğru bulunmamıştır.

Zina eyleminin ispatı çok zor olduğundan Yargıtay içtihatlarında bazı davranışlar zina yapmış gibi sayılır, zinaya karine olarak kabul edilir. Yargıtay zina eyleminin büyük bir gizlilik içinde oluşması doğal olduğundan tam bir görgüye göre kanıtlanmasının pek nadir olduğunu bu nedenle zina olayının bazı tavır ve davranışlardan çıkarılacak karinelerle ispatı kabul edilmesi gerektiği görüşündedir. Zina sayılan davranışlar:

-Kurulan cinsel ilişki zina sayılır. Cinsel ilişkinin ne şekilde gerçekleştiğinin önemi bulunmamaktadır.

– Zina için gerekli ortama girilmiş ancak elde olmayan nedenlerle cinsel ilişkinin gerçekleşememiş olması zina sebebiyle boşanma için yeterlidir. Örneğin eşin karşı cinsten başka biriyle yatak odasında yarı çıplak şekilde yakalanması durumunda zina sebebiyle boşanma davasında yeterli bir nedendir. Yakalama eylemi olmasaydı eşin karşı cinsten başka biriyle cinsel ilişki gireceği, elde olmayan nedenlerden ötürü bu durumun gerçekleşememesi nedeniyle zina eylemine karine oluşturduğu kabul edilmektedir. 

– Zina nedeniyle boşanma davası için birden çok cinsel ilişki aranmayıp, bir kere iradi olarak cinsel ilişkinin gerçekleşmesi yeterlidir.

– Eşlerden birinin karşı cinsten yakın akrabası olmayan bir kişiyle zorunlu bir hal bulunmadan otelde ya da yalnız olarak aynı evde gecelemeleri zina sayılan davranışlardan sayılmaktadır. Bu şekilde zina sayılan davranışların ispatında dava dilekçesinde geçmişe yönelik otel kayıtlarının talep edilmesi önemlidir. Ya da aynı evde gecelendiğinin ispatı için apartmanın girişinde bulunan güvenlik kameralarının talep edilmesi büyük önem taşır. Bu kamera kayıtları belli sürelerle depolandığından silinmeden talep edilmesi önemlidir.

Yargıtay 2.Hukuk Dairesinin 19.01.2012 tarih 2010/22120 esas 2012/670 sayılı kararı

‘’ davalı-karşı davacı kocanın dava açılmadan önce ve davanın devamı sırasında dahi başka kadınlarla birlikte otelde aynı odada kaldığı anlaşılmaktadır. Türk Medenini Kanununun 161.maddesinde yer alan boşanma sebebi gerçekleşmiştir. Davacı-karşı davalı kadın evlilik birliğinin sarsılması sebebine dayalı boşanma davasını ıslahla öncelikle zina sebebine dayandırdığına göre, bu sebebe dayalı olarak boşanmaya karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.’’

-Kişinin eşinde mevcut olmayan sadece cinsel yolla bulaşabilen hastalığa yakalanması zinaya delil sayılabilir.

– Fotoğraf, bilgisayar kayıtları, zina eylemi taraflarının cinsel ilişkinin gerçekleştiğine ilişkin konuşmalarının ekran görüntüleri de zinaya delil davranışlara karine oluşturabilir.

Yargıtay 2.Hukuk Dairesinin 15.10.2018 tarih 2016/24076 esas 2018/10959 sayılı kararı

” zina sebebine dayalı olarak boşanmaya karar verilebilmesi için öncelikle; davalı eşin karşı cinsle cinsel ilişkiye girmesinin kanıtlanması veya cinsel ilişkinin gerçekleştiğine muhtemel bir durum içinde bulunduğunun kanıtlanması gerekmektedir. Yapılan yargılama ve toplanan delillerden davalı erkeğin başka bir kadınla birlikte birden fazla kez tatile gidip aynı odada kaldıkları ve kadınla birlikte çekilmiş müstehcen fotoğraflarının bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle davacı kadının zina sebebine dayalı boşanma davasının kabulü gerekirken, yetersiz gerekçe ile reddine karar verilmesi doğru olmayı, bozmayı gerektirmiştir.

Ne Zina Sayılmaz?

Zina nedeniyle boşanma davasında sıklıkla karşılaştığımız sorun, güven sarsıcı hareket kapsamındaki bazı davranışların zina olarak düşünülmesi durumudur. Zinanın gerçekleştiğine ilişkin güçlü bir karine bulunmadan açılan zina nedeniyle boşanma davası reddedildiğinde, davayı açan taraf haklı iken haksız duruma düşmektedir. Bu nedenle tarafların hangi davranışların zina kapsamında değerlendirildiğini , hangi davranışların zina sayılmadığını konusunda dikkatli davranması gerekmektedir. Bu ayrım en iyi alanında uzman boşanma avukatları vasıtasıyla yapılabilir. Zina kapsamında değerlendirilmeyen davranışlar:

-Cinsel ilişki mevcut olmadan gerçekleşen kucaklaşma, öpüşme, okşama gibi hareketler zina kapsamında değerlendirilmez. Bu davranışlar güven sarsıcı hareket kapsamında ve evlilik birliğinin sadakat yükümlülüğünün ihlali şeklinde yorumlanmalıdır.

– Cinsel içerikli yazışmalar yapmak, ele ele gezmek, flört etmek, mektuplaşmak gibi eylemler de zina kapsamında değerlendirilmez.

-Eşlerden birinin karşı cinsten bir kişinin yakınına bakmak için yatılı olarak kalması tek başına zinanın varlığı için yeterli değildir.

– Eşcinsel ilişki zina kapsamında değerlendirilmemektedir. Kadının başka bir kadınla erkeğin başka bir erkekle ilişkisi zina kapsamında alınmamıştır. Ancak bu davranışlar evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle açılacak boşanma ve haysiyetsiz hayat sürme sebebiyle boşanma davasının konularını oluşturur. Ancak eşcinsel ilişkinin zina olarak sayılıp boşanma kararı verilen mahkeme kararları mevcut olup bu karar temyiz edildiğinde Yargıtay tarafından onanmıştır. İlgili kararda:

İzmir 16.Aile mahkemesinin kararında erkek erkeğe gerçekleşen cinsel ilişki zina sayılarak tarafların zina sebebiyle boşanmalarına karar verilmiştir. İlgili kararda ” birleşen dosya davacısı kadının TMK 161.maddesine göre zina nedenine dayalı boşanma davası yönünden, İzmir 10.Asliye Ceza Mahkemesi’nin dosya içeriğinden anlaşılacağı üzere davalı kocanın hamamda başka bir erkekle cinsel ilişkide bulunduğu sırada polis tarafından basıldıkları bu nedenle ceza aldığı cezanın kesinleştiği, zina eylemi yönünden cinsel ilişkide bulunulan şahsın cinsiyetinin bir önem arz etmediği, bu hali ile davacı-birleşen dosyanın davalısının zina eylemi subute ermiş olmakla birlikte davacı kadının zina nedenine dayalı boşanma davasının kabulüne karar verilmiştir. İlgili karar davalı erkek tarafından temyiz edilmiştir. Yargıtay 2.Hukuk Dairesinin 17.01.2017 tarihli, 2016/6730 esas 2017/565 sayılı kararında verilen karar isabetli bulunarak onanmıştır.

-Yapay döllenme , kocasından başka bir erkekle fiziksel temas olmadan erkeğin spermi ve kadının yumurtasının birleştirilmesinde fiziksel olarak bir cinsel ilişki mevcut olmadığından zina kapsamında değerlendirilmez

Zina yapan eşe tedbir nafakası verilir mi?

Zina sebebiyle boşanma davası açıldığında aile mahkemesi hakimi davanın devamı süresince gerekli önlemleri kendiliğinde alır. Kadın ya da erkeğin zina yaptığına ilişkin güçlü deliller olsa bile hakim tarafından uygun miktarda tedbir nafakasına dava tarihinden itibaren hükmedilir. Zina sebebiyle açılan boşanma davalarında boşanma kararı kesinleşinceye kadar taraflar arasındaki evlilik birliği devam eder. Tarafların ergin olmayan çocuğu varsa çocuğun tedbiren velayeti zina yaptığı iddia edilen eşe verilmişse çocuk yararına da uygun miktar tedbir nafakasına dava tarihinden itibaren hükmedilir.

Zina Yapan Eşe Velayet Verilir mi?

Zina sebebiyle açılan boşanma davalarında merak edilen hususlardan biri de zina yapan tarafa velayetin verilip verilmeyeceği hususudur. Velayeti verilmesinde sadece çocuğun üstün menfaati ve güvenliği gözetilir. Bu nedenle bir tarafın zina yapması o tarafa velayetin verilmeyeceği anlamına gelmez. Zina sebebiyle boşanma davası çocuğun velayeti bakımından herhangi bir nedenle açılan boşanma davasına göre aynı sonucu oluşturur. Zina sebebiyle boşanma davası açılmış olması çocuk velayetinin verilmesi hususunda ayırt edici bir özellik göstermez. Zina yapan eşe çocuğun velayeti verilebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Zina nasıl ispatlanır?

Yurt dışında yaşayan kocanın karısının gebe kalması, kısırlık problemi olan kocanın karısının hamile kalması, erkeğin başka bir kadından çocuğunun olduğunu ispat edilmesi, kadın veya kocanın zührevi hastalığa yakalanması delil niteliğindedir.Zina eylemini kanıtlayıcı fotoğraflar, her fotoğraf zinanın ispatı için yeterli değildir. Çoğu kişi samimi çekilmiş fotoğrafları, öpüşürken ,sarılırken olan fotoğrafları zinaya delil olarak görse de bunlar zina olgusunu ispat etmez. Ancak zina yapan eşin karşı cinsle olan yatakta çekilmiş çıplak fotoğrafları ya da birlikte yatakta çekilmiş çıplak fotoğrafları zinaya delil sayılır.Bilgisayar kayıtları, telefon kayıtları, tanık anlatımları, otel kayıtları delil olarak sunulabilir. Zina eyleminin tarafları geceyi aynı evde geçirmişlerse bu yere ait apartmanın güvenlik kameraları ya da çevredeki dükkanların güvenlik kamera kayıtları da zinanın ispatında kullanılabilir.

Zina nedeniyle boşanma davasında mal paylaşımı nasıl olur?

Zina veya hayata kast nedeniyle boşanmaya karar verilmesi durumunda edinilmiş mallara katılma rejiminde hakim kusurlu eşin artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya tamamen kaldırılmasına karar verebilir. Bu konuda takdir yetkisi hakime bırakılmıştır. Diğer çekişmeli boşanma davalarında mal paylaşımı yarı yarıya yapılmaktayken zina sebebine dayalı boşanma davası ve hayata kast nedeniyle boşanma davasına karar verilmesi durumunda hakime takdir yetkisi verilmiştir.

Zina yaptığı iddia edilen kişinin savunma hakları nelerdir?

Zina suçlamasıyla karşılaşan bireylerin, yasal olarak savunma hakları bulunmaktadır. Bu haklar arasında, kendilerini savunabilmek için kanıt sunma, hukuki temsilciyle görüşme ve savunmalarını oluşturma hakkı yer alır. Bu nedenle, bu tür durumlarda hukuki danışmanlık almak son derece önemlidir.

bir yorum bırakın