Boşanmadan Sonra Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?

Boşanmadan Sonra Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır - samsun avukat cansu bayramoğlu (1)

Boşanmadan Sonra Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır? Boşanmadan sonra soyadı değişikliği Türk Medeni Kanunu 173. maddede düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre ”kadının, boşanmayla birlikte evlenmeden önceki soyadını alacağı” hükme bağlanmıştır. Soyadı değişikliğinin yapılabilmesi için ilk adım boşanma kararının kesinleşmesidir. Ancak kesinleşme ile birlikte boşanmadan sonra soyadı değişikliği yapılabilir.

Çoğu kişi hakim tarafından duruşmada boşanma kararı verildiği zaman boşanmanın tamamen gerçekleştiğini zannetmektedirler. Ancak hakim mahkemeden boşanma kararı vermiş olsa da verdiği karara ilişkin gerekçeli karar yazması gerekmektedir. Gerekçeli karar 1 ay içinde yazılır mahkemenin iş yoğunluğuna göre daha erken yazıldığı da görülmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilmesi gerekir.

Gerekçeli karar taraflara tebliğ olduktan sonra tarafların itiraz için iki haftalık süresi bulunur. Bu süre dolduğunda veya taraflar bu süreyi beklemek istemediklerinde itiraz hakkından vazgeçtiklerine dair feragat dilekçesi yazmaları durumunda boşanma kararı kesinleşir. Kesinleşen karardan sonra Soyadı değişikliği yapılabilir.

Boşandıktan Sonra Soyadımın Değiştiğini Nasıl Öğrenirim?

Boşanma kararı kesinleştikten sonra nüfus müdürlüğüne başvurarak soyadınızın değiştirilmesini talep etmeniz gereklidir. Boşanma sonrasında soyadı değişikliğinin yapılıp yapılmadığını nüfus müdürlüğünden ya da e-Devlet üzerinden sorgulayarak öğrenmek mümkündür. “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü” hizmetlerine e-Devlet üzerinden giriş yaptıklarında “Nüfus kayıt” sekmesinden nüfus kaydının değişip değişmediğine dair belgeler görüntülenebilmektedir.

Boşanan Kadın Eski Soyadını Nasıl Değiştirir?

Boşanma kararı kesinleştikten sonra kişi e- devlet uygulaması üzerinden ”Evli / Dul veya Boşanmış Kadınların Soyadı Değişikliği Başvurusu” yaparak soyadının değiştirilmesi için başvuru yapabilir. İlgili başvuruyu yapabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/nvi-evli-veya-bosanmis-kadinlarin-soyadi-degisikligi-basvurusu linkinden yapabilirdiniz. Soyadı değişikliği yapıldıktan sonra kimlik değişikliğinin de yapılması gerekmektedir.

Boşandıktan sonra kimlik değişikliği nasıl yapılır?

Boşanma kararı kesinleştikten sonra soyadı değişikliği yapılması durumunda kimlik değişikliğinin de yapılması gerekmektedir. Kararın kesinleşmesi ile birlikte hakimin ilgili nüfus müdürlüğüne yapacağı bildirimle nüfustaki değişimler gerçekleşecektir. Boşanan taraf kimliğinin değişikliği için talep formu ve bazı evrakları hazır ederek ikametinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne başvuru yapmalıdır. Nufüs müdürlüğüne gitmeden önce online olarak randevu almanız gereklidir.

Boşanmada kimlik değişikliği için nüfus müdürlüğünden randevu işlemini nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünün internet sitesinden alabilirsiniz. Bu linki tıklayarak nüfus müdürlüğünden online randevu alabilirsiniz. Başvuru yaparken kimlik değişimi talep eden taraf bizzat başvuruyu gerçekleştirmelidir.

Talebi yapan kişinin ikametinin bulunduğu yerdeki nüfus müdürlüğü gerekli incelemeleri yaptıktan sonra başvuruyu uygun bulursa kimlik değişikliğini gerçekleştirir. Başvuran kişiye yeni kimlik kartı ortalama 15 gün içinde verilir. Ancak bu süre nüfus müdürlüğünün iş yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Kimlik değişikliği için başvuruda bulunan kişinin başvuru sırasında sunması gereken evraklar:

  • Gerekçeli boşanma kararı evrakı
  • Kesinleşme şerhi
  • Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı
  • Son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf
  • Kimlik değiştirme ücretinin yatırıldığına ilişkin belge

Boşanma Sonrası Kimlik Değiştirme Ücreti Nereye Yatırılır?

Kimlik değişiklik işlemleri için belirlenen ücretler her yıl güncellenmektedir. Bu nedenle, en güncel bilgileri almak için resmi kurumların web sitelerini takip etmemiz önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı için uygulanan ücret, Maliye Bakanlığı’nın belirlediği tarifelere bağlı olarak değişmektedir.Kimlik değiştirmek için gerekli olan ücreti yatırmak üzere, e-devlet sistemi veya vergi dairesi gibi resmi kanalları kullanabiliriz.

Kimlik değiştirme ücreti için belirtilen tutarı, e-devlet portalındaki ilgili ödeme kısmından kredi veya banka kartımızla ödeyebilirsiniz. Diğer yandan, e-devlet kullanmak istemeyen veya bu tür işlemlerde sorun yaşayan bireyler için, kendi ikamet adresine en yakın vergi dairesine gitmek de bir alternatif bir yoldur. Vergi dairesinde, kimlik değişimi için gerekli belgeler ile birlikte kimlik değiştirme ücretini yatırmak mümkündür.

Boşandıktan Sonra Kadının Kocasının Soyadını Kullanması

Türk Medeni Kanunun 173.maddesine göre; ”Boşanma hâlinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur; ancak, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Eğer kadın evlenmeden önce dul idiyse hâkimden bekârlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir. Kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hâkim, kocasının soyadını taşımasına izin verir.

Koca, koşulların değişmesi hâlinde bu iznin kaldırılmasını isteyebilir.” Bu düzenlemeye göre kadın boşandıktan sonra bekarlık soyadını alır. Ancak kadının boşandığı eşinin soyadını kullanmakta menfaati varsa bu durumun kocasına zarar vermeyeceğini ispatlarsa hakimden boşandığı kocasının soyadını kullanmaya devam edebilir. Bunu ayrı bir davayla talep edebileceği gibi boşanma davası sırasında anlaşmalı boşanma gerçekleşiyorsa protokolde özel madde ekleyerek çekişmeli boşanma gerçekleşiyorsa hakimden ayrı harç ödeyip talep edebilir. Hakim şartları değerlendirerek talebi kabul edebilir.

Kadının boşandığı kocasının soyadını kullanabilmesi için gerekli şartlar

  • Kadının boşandığı kocasının soyadını kullanmak isteğini talep etmelidir. Bu talebi için ayrı bir dava açabilir. Anlaşmalı boşanma durumunda anlaşmalı boşanma protokolünde talep özel madde ile belirtilmeli ve kocanın da bu konuda rızasının bulunduğuna özellikle yer verilmelidir. Çekişmeli boşanma davasında ise ayrı harç yatırarak talep edilebilir.
  • Kadının boşandığı kocasının soyadını kullanmak da menfaati bulunmalıdır. Menfaatin kadın ve çocukları kapsayacak şekilde geniş düşünülmesi gerekir. Bu konudaki en sık karşılaştığımız durum çocuğun velayetinin anneye verildiği durumda annenin çocukla ayrı soyadlarını taşımak istemediğinde ortaya çıkar. Yine kadın boşandığı kocasının soyadıyla akademik kariyer yapması, iş ve sosyal çevresi bakımından bu soyadıyla tanınır hale gelmesi durumları kadının menfaatine durumlar olarak değerlendirilir.
  • Soyadı kullanılan Koca soyadının kullanılmasından dolayı zarar görmemelidir. Koca boşandığı eşinin soyadını kullanmasını istemiyorsa , bu durumdan zarar görme durumunu ispatlaması gerekmektedir.

Soyadı Kullanılan Eski Eşin İznin Kaldırılması İçin Dava Açması

Türk Medeni Kanunun 173.maddesinde kadına eski eşinin soyadını kullanması için hak tanınmıştır. Ancak ilgili kanun maddesinde ” Kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hâkim, kocasının soyadını taşımasına izin verir. Koca, koşulların değişmesi hâlinde bu iznin kaldırılmasını isteyebilir.” şeklindeki düzenlemeye göre koşulların değişmesi halinde soyadı kullanılan eski eş iznin kaldırılması için dava açabilir. Kadının eski eşinin soyadını kullanmakta menfaati kalmadığının ispatı halinde koşulların değiştiği kabul edilebilir.

Boşandıktan sonra kadının eski eşinin soyadını kullanma izni için açacağı davada görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemeleri yetkilidir. Soyadı kullanılan eski eşin iznin kaldırılması için açacağı davada görevli mahkeme de aile mahkemeleridir.

bir yorum bırakın