Boşanma Hukuku

Boşanma hukuku içinde bir çok süreci barındıran uzman avukatla takibinin yapılması gerekli bir davadır. Boşanma davası anlaşmalı veya çekişmeli olarak açılabilir. Eşlerin nafaka, velayet, maddi ve manevi tazminat gibi konularda anlaşması durumunda en az 1 yıllık bir evlilikleri varsa anlaşmalı şekilde boşanabilirler. Anlaşmalı boşanma davası kolay gibi gözükse de anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması, protokoldeki maddelerin kanunun öngördüğü şekilde yazılması, dava dilekçesi hazırlanması, duruşma günü tayin edilmesi ve duruşmadan sonra gerekçeli karar yazılıp kararın kesinleştirme işlemlerinin yapılması çeşitli usul şartları içeren bir süreç olup hak kaybı yaşamamanız için avukatla takip etmeniz önemlidir. Anlaşmalı boşanma protokolünde boşanmanın ferisi olan konularda yani nafaka, velayet ve maddi manevi tazminat hususunda mutlaka düzenleme yapılmış olması gereklidir. Bunlara ek olarak mal paylaşımı, ziynet eşyaları, ev eşyaları ve çeyiz eşyalarına ilişkin düzenlemelere yer verilmesi ilerde açılabilecek ek davaların önüne geçer. Anlaşmalı boşanma protokolünde mal paylaşımına ilişkin bir takım devirler ön görülmüşse bunların ne zaman yapılacağının ayrıntılı olarak belirtilmesi anlaşmalı boşanma sürecinin daha sağlıklı gerçekleşmesini sağlar.

Eşler arasında anlaşmalı boşanma gerçekleşmemesi durumunda çekişmeli boşanma davası gündeme gelir. Çekişmeli boşanma davasında velayet, yoksulluk ve iştirak nafakası, maddi ve manevi tazminat talepleri gündeme gelir. Gerekli görülmesi halinde 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanun kapsamında şiddet mağduru kişiye koruma tedbirleri, uzaklaştırma kararı, boşanma davası süresince aile konutunun özgülenmesi gibi taleplerin de mutlaka değerlendirilmesi gerekmektedir. Dava sürecinde ise tedbir nafakası ve müşterek çocuk varsa çocuğun geçici velayetinin uygun şekilde talep edilmesi gereklidir. Çekişmeli boşanma davasında özel ve genel boşanma sebepleri mevcuttur.

Özel Boşanma Sebepleri

  • Zina sebebiyle boşanma ( TMK m.161)
  • Hayata kast sebebiyle boşanma ( TMK m.162)
  • Pek kötü davranış sebebiyle boşanma (TMK m.162)
  • Onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma (TMK m.162)
  • Suç işleme sebebiyle boşanma ( TMK m.163)
  • Haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma ( TMK m.163)
  • Terk sebebiyle boşanma ( TMK m. 164)
  • Akıl hastalığı sebebiyle boşanma ( TMK m.165)

 

Genel Boşanma Sebepleri

 

Evlilik birliğinin sarsılması nedeniyle çekişmeli boşanma davasında boşanma nedenleri kanunda ayrı ayrı sayılmamıştır. Ancak yargıtay içtihatlarıyla evlilik birliği içinde duygusal, ekonomik, cinsel , fiziksel ve sosyal şiddet gören kişi bu iddialarını ispatlayacak uygun deliller ile boşanma davası açabilir. Burada evlilik birliğinin temelinden sarsılması ve tarafların ortak hayatı sürdürmeleri beklenemeyecek durumda olmalıdır. Hakim evlilik birliğinin sarsılması nedeniyle çekişmeli boşanma davasında iddia edilen olayları ve delilleri serbestçe takdir eder. Bu olayların ne şekilde ispatlanacağı hususunda boşanma avukatlarından mutlaka yardım alınmalıdır.

 

Eylemli ayrılık sebebiyle boşanma, Eylemli ayrılığın düzenlendiği Medeni Kanunu’nun 166.maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından 22.02.2024 tarihinde iptal edilmiştir. Fiili ayrılık nedeniyle boşanma davası için yeni bir düzenleme henüz mevcut değildir.)

Yukarıda açıkladığımız boşanma nedenlerinin bir kısmı mutlak boşanma nedeni bir kısmı ise nisbi boşanma nedenidir. Mutlak boşanma nedenleri zina sebebiyle boşanma, hayata kast nedeniyle boşanma, pek kötü veya onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma, terk sebebiyle boşanmadır. Bu nedenlerden biriyle boşanma davası açtığınızda iddianızı kanıtlayabiliyorsanız bu durumun evlilik birliğinin etkisine bakılmadan boşanma kararı verilir, hakime takdir yetkisi tanınmamıştır. Ancak nispi boşanma nedenleri olan suç işleme sebebiyle boşanma, haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma, akıl hastalığı nedeniyle boşanma ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davalarında bu nedenlerin ispat edilmiş olması boşanma kararı verilmesi için yeterli olmayıp evlilik birliğinin etkisine bakılır, hakimin takdir yetkisi bulunmaktadır.

Boşanma sürecinde evlilik birliği içinde edinilmiş mallar varsa mal paylaşımı davası da gündeme gelir. Evlilik birliği içindeki malların hangilerinin edinilmiş mal hangilerinin kişisel mal olduğu, bu mallardan ne şekilde talepte bulunulacağı ve talep miktarının ne şekilde belirleneceği hem uzman bilirkişi hem de alanında uzman avukat aracılığıyla yapılabilir. Bu nedenle süreçte hukuki yardım almamanız durumunda alacağınızı ya hiç alamazsınız ya da hak ettiğinizden daha azını alarak süreci tamamlamak mecburiyetinde kalırsınız.

Düğünde takılan altınların iadesi için açılacak kişisel eşyanın iadesi davası da genel olarak boşanma sürecinde açılacak davalardan biridir. Düğün altınlarının hangi durumlarda talep edilebileceği, nasıl belirleneceği, hangi tarafa ait olacağı ve ispatlanacağı uzmanlık gerektiren bir alan olduğundan haklı iken haksız duruma düşmemek için mutlaka hukuki yardım alınız.