Trafik kazaları günümüzde sıklıkla karşılaşılan durumlardan olup kaza sonucu aracınızda oluşacak hasar ve değer kaybı tazminatının ne şekilde tahsil edileceği merak edilmektedir. Öncelikle aracınız bir trafik kazasına karıştığında aracınızı hareket ettirmeden kaza fotoğraflarının çekilmesi, kaza tespit tutanağının uygun şekilde doldurulması, kazaya karışan araçların sürücülerinin ehliyet ruhsat ve sigorta poliçelerinin fotoğraflarının çekilmesi oldukça önemlidir. Bu evrakların eksik olması durumunda hak kaybı yaşama ihtimaliniz doğabilir. Gerekli evraklar hazırlandıktan sonra öncelikle aracınızın hasarının tazmin edilmesi önemlidir. Bunun için aracınız için bir hasar dosyası açılır. Bu hasar dosya numarasının mutlaka not edilmesi gereklidir. 2024 yılında sigorta tahkim komisyonuna yapılacak başvurularda dosya numarası istenmekte, bunun mevcut olmaması durumunda başvuru yapılamamaktadır. Aracınızda oluşan hasar tazminatı genellikle siz aracınızı yaptırırken sigorta şirketleri arasında rücu davasıyla gerçekleşmekte sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmamaktadır.
Aracınızda oluşacak değer kaybı tazminatının alanında uzman avukatlar aracılığıyla takip edilmesi hak kaybına uğramamanız için önemlidir. Öncelikle değer kaybı tazminatı talep etmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Değer kaybı tazminatı talebinin sürecindeki basamakları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Trafik kazasına ilişkin evrakların, kaza fotoğrafları, kaza tespit tutanağı, tarafların ehliyet ruhsat ve sigorta poliçelerinin hazırlanması
- Evraklar ve başvuru dilekçesi hazırlanarak kazada kusurlu olan aracın sigortası şirketine yazılı başvuru yapılması. Başvuru dilekçesinde kazanın oluş şekli özetlenmeli, kazanın yeri, tarihi ve kusurlu araca ilişkin sigorta poliçesinin bilgileri ve talep edilen tazminat açıkça ayrıntılı olarak belirtilmelidir.
- Sigorta şirketine yapılan yazılı başvurudan sonra sigorta şirketi dosyaya değer kaybı tazminatının hesaplanması için ekspertiz atanmasını sağlayarak 15 gün içinde ödeme yapabilir. Yapılan ödeme değer kaybınızı karşılıyorsa herhangi bir hukuki yola başvurmadan süreç sonlanır.
- Sigorta şirketi 15 günlük yasal süre içerisinde ödeme yapmaz ya da yapılan ödemenin yeterli olmadığını düşünürseniz, değer kaybınızın tazmini için Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yolunu tercih etmek daha avantajlıdır. Sigorta Tahkim Komisyonu mahkeme yoluna nazaran hem daha kısa sürede sonuç alınabilen hem de başvuru ücretleri ve masraflarının daha az olması nedeniyle tercih edilir.
Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru süreci, sürecin düzgün şekilde takibi, komisyon tarafından atanacak bilirkişinin hazırladığı raporun incelenmesi, gerekirse ıslah dilekçesi hazırlanması gibi pek çok farklı sürecin titizlikle takibi gerekmektedir. Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından verilen kararlar aynı mahkeme kararı gibi ilam niteliğindedir. Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından verilen karar ilamlı icra takibine konularak sigorta şirketinden tahsil edilir.
Bazı durumlarda Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yerine değer kaybı tazminatı için Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava yoluna gidilmesi gerekebilir. Bu durum genellikle kusurlu aracın sigorta teminat bedelinin aracınızda oluşan hasar ve değer kaybı tazminatı karşılamaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Sigorta şirketleri poliçelerindeki teminat limitiyle sorumlu olup aşkın tazminatların talebi sigorta şirketine değil bizzat kazaya karışan aracın ruhsat sahibine yönetilmesi gerekir. Bu nedenle hasar ve değer kaybı tazminatınız karşı tarafın sigorta teminat bedelini aşıyorsa kusurlu aracın ruhsat sahibine dava açmak gerekmektedir.
Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yerine değer kaybı tazminatı için Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava yoluna gidilmesi gerekli diğer durum ise kusurlu aracın sigorta teminat bedeli daha önce karıştığı kazalara ödeme yapılması nedeniyle azalmış ya da tamamen dolmuş olabilir. Bu durumda kusurlu aracın sigorta şirketinde teminat bedeli sınır olacak şekilde tazmin edilip, geri kalan bakiye alacak için kusurlu aracın ruhsat sahibine dava açılması gerekecektir.
Bir diğer tazminat kalemi araç mahrumiyet bedelidir. Bu aracınız onarım görürken aracınızı kullanamadığınız için uğradığınız zararın tazmini için talep edilir. Bu tazminat bedeli kusurlu aracın
sigorta şirketi tarafından değil bizzat ruhsat sahibi tarafından karşılanması gerekmektedir. Bu nedenle günlük bedel ve mahrum kalınan günler Yargıtay’ın son görüşlerine göre belirlenip icra takibi ile kusurlu aracın ruhsat sahibinden talep edilmelidir.
Araç hasar ve değer kaybı tazminatının talebi karmaşık bir süreç olup bu sürecin başından sonuna kadar avukat aracılığıyla gerçekleşmesi hak kaybına uğramamanız için büyük önem taşır. Uygulamada genellikle aracınız kazaya karıştıktan sonra pek çok numara sizi arayarak miktar belirterek araç değer kaybı tazminatınızı alabilecekleri noktasında baskı yaparlar. Yine aracınızı yaptırdığınız servis ya da kaportacı bazı hasar danışmanlık şirketleriyle komisyonlu olarak çalışıp sizi oraya yönlendirmeye çalışmaktadır. Bu şekilde bir yol izlerseniz genellikle hasarınızın tazmini için dosyanızı verdikten sonra karşınızda bilgi alabileceğiniz bir muhatap bulamaz ve hak kaybı yaşama ihtimaliniz çok yüksektir. Bu nedenle kendi araştırmanızla bulacağınız bu alanda uzman avukatlar sürecinizi daha iyi takip edecektir. Samsun araç hasar ve değer kaybı tazminatı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.